Escàndol de corrupció

El ‘Qatargate’ fa rodar els primers caps a Itàlia

El progressista PD suspèn Andrea Cozzolino, l’eurodiputat del qual era assistent Francesco Giorgi, un dels principals inculpats

El ‘Qatargate’ fa rodar els primers caps a Itàlia

MARC DOSSMANN / EUROPEAN UNION / AFP

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Els casos de corrupció a Brussel·les ja estan fent rodar els primers caps a Itàlia. Andrea Cozzolino, fins ara membre del Partit Demòcrata (PD), ha sigut suspès aquest divendres per la seva formació, després que el seu nom fos citat per la premsa italiana com un altre dels possibles involucrats en l’escàndol conegut com a Qatargate. De fet, Cozzolino, que en les últimes hores ha reiterat la seva innocència, és l’eurodiputat del qual era assistent Francesco Giorgi, un dels principals inculpats d’haver rebut suborns per afavorir Qatar i el Marroc en les institucions europees.

La informació va ser comunicada per la mateixa formació a través d’un nota en què es va explicar que la suspensió, de caràcter cautelar, ja ha entrat en vigor i es mantindrà «fins que culminin les investigacions de la justícia». La decisió té per objectiu «tutelar la imatge del PD» i permetre que Cozzolino pugui defensar-se de la manera «més àmplia possible», han afegit els progressistes italians. 

Fonts del PD van precisar així mateix a EL PERIÓDICO que la suspensió podria ser «definitiva» si finalment els jutges estableixen que Cozzolino també va formar part del fosc entramat de polítics europeus que estan acusats d’haver rebut suborns del Marroc i Qatar. El PD «respectarà escrupolosament les decisions de la justícia i, en cas que se’n demostri la culpabilitat [de Cozzolino], la suspensió es convertirà en definitiva, així com preveu l’estatut del partit», van indicar les fonts.

La xarxa italiana

Notícies relacionades

La tempesta sobre el partit del progressista Enrico Letta es va agreujar aquesta setmana després que se sabés que alguns dels acusats són figures amb algun tipus de vinculació amb el PD. Un d’ells és Antonio Panzeri, un antic afiliat de la formació, qui, pel que se sap fins ara, hauria tingut un paper clau en el supòsit entramat de corrupció construït per Qatar i el Marroc que està investigant la justícia belga, amb la col·laboració d’altres fiscalies europees. Panzeri, de fet, ja va ser suspès fa dies per Articolo 1, el petit partit d’esquerres al qual estava afiliat en els últims anys.

Tot i així, gran part de les crítiques han sigut contra el PD, amb fins i tot nombrosos parlamentaris d’aquesta formació que han demanat que s’augmentin els controls per evitar que aquestes situacions es produeixin. «És un escàndol de dimensions enormes, un episodi gravíssim i vergonyós», ha dit Elly Schlein, una de les principals líders de la formació. «No només la justícia, sinó també la política i les institucions, hi han de reaccionar perquè això no passi més», ha afegit.