Petició formal

Kosovo sol·licita l’ingrés a la Unió Europea

La petició serà entregada aquest dijous a la presidència de torn txeca dels Vint-i-set

Kosovo sol·licita l’ingrés a la Unió Europea

OGNEN TEOFILOVSKI / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els màxims representants institucionals de Kosovo van firmar aquest dimecres a Pristina el document que sol·licita l’ingrés a la Unió Europea (UE), en una cerimònia retransmesa en directe pels mitjans kosovars.

El document ha sigut firmat per la presidenta kosovar, Vjosa Osmani, el president del Parlament, Glauk Konjufca, i el primer ministre, Albin Kurti, i segons es va anunciar de manera prèvia hauria de ser entregat a la presidència txeca de la UE aquest dijous.

«Avui és un dia històric. És un moment històric», va declarar Osmani. «Estem fent un pas decisiu cap al compliment del somni, acostar un pas més el nostre país a la UE. Per a Kosovo, no hi ha cap altra alternativa», va afegir.

El primer ministre Kurti va indicar que la sol·licitud serà presentada a la presidència txeca de la UE a Praga. «El progrés dependrà del nostre compromís amb reformes profundes i progressistes. Com de ràpid que anem dependrà de nosaltres», va indicar el cap de Govern.

Konjufca, per la seva banda, va demanar als països membres de la UE que recolzin «amb unanimitat» aquest «primer pas oficial en el camí d’adhesió de Kosovo».

Cinc traves

Cinc països de la UE –Espanya, Xipre, Grècia, Eslovàquia i Romania– no reconeixen la independència de Kosovo, cosa que dificulta les perspectives d’ingrés.

L’exprovíncia sèrbia, poblada per una majoria albanesa, va proclamar de manera unilateral el 2008 la independència, avalada pels Estats Units i la majoria dels socis comunitaris, però no per Sèrbia, la Xina, Rússia, l’Índia, el Brasil i altres estats.

Sèrbia va anunciar aquesta setmana que demanarà als països que no reconeixen Kosovo que impedeixin que es doni l’estatus de país candidat.

Tensió amb Sèrbia

La sol·licitud d’ingrés a la UE s’anuncia enmig de noves tensions entre Pristina i Belgrad i el bloqueig de les carreteres del nord kosovar per la població serbokosovar, que protesten pel que consideren una creixent discriminació per part de Pristina.

Notícies relacionades

La UE facilita un difícil diàleg de normalització des del 2011 entre Kosovo i Sèrbia, amb postures totalment oposades sobre l’estatut de Kosovo, i entre constants crisis i tensions.

L’Acord d’Estabilització i Associació de Kosovo amb la UE està en vigor des d’abril del 2016 i Kosovo és l’únic país dels Balcans Occidentals que encara no havia sol·licitat l’ingrés.