Conflicte a l’est d’Europa

Putin considera que el conflicte d’Ucraïna es pot allargar, però descarta una altra mobilització

  • El líder rus apunta que els resultats de l’«operació militar especial» trigaran a veure’s

Putin considera que el conflicte d’Ucraïna es pot allargar, però descarta una altra mobilització

MIKHAIL METZEL / SPUTNIK

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El president rus, Vladímir Putin, va considerar aquest dimecres que l’anomenada «operació militar especial» contra Ucraïna es podria allargar en el temps, però va descartar una nova campanya de mobilització de reservistes. «Per descomptat, això pot ser un procés prolongat», va afirmar Putin en una videoconferència amb membres del Consell dels Drets Humans de Rússia, amb uns membres afins a l’oficialisme rus i que van rebre instruccions directes del Kremlin de «no molestar» Putin amb preguntes sobre el conflicte russoucraïnès. Una de les preguntes clau va ser la que va fer Tatiana Merzliakova, comissària de drets humans de la regió de Sverdlovsk. «¿Hi haurà una altra onada de mobilització? Per què ens hem de preparar?», va preguntar concretament al mandatari rus. Ell va respondre que de moment «no serà necessari».

El 8 de març passat, Dia de la Dona, Putin va prometre a les dones russes que no es mobilitzaria els seus germans, marits o fills. Tanmateix, quan va anunciar que l’Exèrcit necessitava els seus reservistes al setembre, va assegurar que s’hi «va veure obligat». Sobre aquests soldats cridats a la mobilització parcial dels mesos del setembre i l’octubre, va apuntar que «dels 300.000, 150.000 són a la zona d’operació». Dels que són al front, va dir que la meitat estan en «unitats de combat» i els altres en «segona i tercera línia, fent tasques defensives». Aquest dimecres el governador de la regió de Kursk, Roman Starovoit, va anunciar la instal·lació de barreres antitancs a la zona.

Armes nuclears

Putin va recordar durant la videoconferència que l’amenaça nuclear «està creixent». «No ens hem tornat bojos, som conscients del que són les armes atòmiques», va dir, i va afegir que «Rússia no atacarà (amb armes nuclears) en primer lloc sota cap circumstància». També va apuntar que «els resultats de l’operació militar especial (com el Kremlin anomena l’ofensiva) es poden manifestar després d’un llarg temps». Va afegir que durant aquesta «es van guanyar nous territoris», referint-se als territoris annexionats del sud i l’est d’Ucraïna. Així mateix, va assegurar que és una qüestió important controlar el mar d’Azov, que segons ell s’ha convertit «en un mar interior rus».

Notícies relacionades

Malgrat que Rússia es va annexionar territoris del seu6 veí a l’oest, Putin va assenyalar Polònia per, segons ell, voler annexionar-se Ucraïna Occidental. «Allà (a Varsòvia), els elements nacionalistes dormen i veuen la devolució dels anomenats territoris històrics, és a dir, ocupar els territoris que Ucraïna va rebre com a resultat de les decisions de Ióssif Vissarionovitx Stalin», va explicar. Diferents mitjans russos han assegurat que les autoritats regionals de Lviv estarien preparant uns referèndums semblants als celebrats –sense reconeixement de la comunitat internacional– a les regions del sud i l’est d’Ucraïna al setembre sota tutela russa, tot i que diferents ‘fact checkers’ ho han desmentit i fonts consultades per EL PERIÓDICO han assegurat que les paperetes que es veuen a la imatge que va circular a finals d’aquest any fins i tot tenen errors ortogràfics greus.