Drama migratori

Els barcos de rescat tornen al Mediterrani després de l’estira-i-arronsa amb el Govern de Meloni

Tres oenagés tenen a bord un total de més de 500 migrants i refugiats

L’arribada de migrants a les costes italianes s’incrementa més d’un 200% respecte a l’any passat

Els barcos de rescat tornen al Mediterrani després de l’estira-i-arronsa amb el Govern de Meloni

EFE/EPA/ELIO DESIDERIO

3
Es llegeix en minuts

Després de l’estira-i-arronsa que van mantenir a principis de novembre amb el Govern italià presidit per la ultradretana Giorgia Meloni, les oenagés que es dediquen al rescat humanitari al mar han tornat al Mediterrani Central, on no s’aturen els naufragis de les precàries embarcacions amb les quals els migrants intenten arribar a Europa a la recerca d’una vida millor. Les autoritats italianes van impedir durant dies el desembarcament de les persones que les oenagés havien rescatat a l’aplicar la seva nova política antiimmigració de deixar baixar només els migrants vulnerables, que va provocar el mes passat un enfrontament diplomàtic amb França.

El Govern de Meloni afirma que no poden assumir més arribades, en un any en què n’acumula ja unes 95.000, segons dades del Ministeri de l’Interior. Acusa les oenagés de fomentar la migració irregular, tot i que les organitzacions afirmen que, sense la seva ajuda, centenars de persones moririen ofegades al Mediterrani. L’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) estima que només aquest any han mort més de 1.960 persones en la ruta que connecta amb Itàlia.

Més de 500 migrants a bord

En el dia d’avui, tres oenagés tenen ja a bord un total de més de 500 migrants i refugiats, malgrat que el nou Govern d’Itàlia ha amenaçat de continuar impedint l’ús dels seus ports per al desembarcament d’aquestes persones. Només al ‘Geo Barents’, gestionat per Metges sense Fronteres (MSF), hi ha 254 persones, després que aquest dimarts auxiliessin davant les costes de Líbia una embarcació amb 90 migrants. Més d’una trentena d’ells eren menors d’edat. D’altra banda, l’‘Humanity 1’, de l’oenagé alemanya SOS Humanity, acumula també més de 250 migrants a bord.

ElLouise Michel’, el barco humanitari finançat per l’artista d’art urbà britànic Banksy, ha rescatat 33 persones en l’última de les cinc operacions de salvament en què ha participat en menys de 48 hores al Mediterrani Central, mentre continuen els desembarcaments a les costes italianes. La nau va aconseguir socórrer els migrants que viatjaven en «una petita embarcació de fusta» que es trobava «en perill» i «ara tots estan fora de perill a bord de la ‘Louise Michel’, la tripulació de la qual els està tractant. Va ser el cinquè rescat en què va participar en menys de dos dies», va explicar l’entitat en xarxes socials.

Entre els rescatats hi ha diverses dones, algunes embarassades, i molts menors no acompanyats, inclòs un nen de 10 anys que va explicar als socorristes del ‘Geo Barents’ que havia sigut separat a Líbia del seu germà.

Costes italianes

Mentrestant, continuen els desembarcaments de migrants registrats a les costes italianes: 24 persones, entre les quals hi ha tres menors, han arribat aquesta matinada a la costa de Pula, a Sardenya, i 80 més, la majoria dones i criatures, van ser rescatades per la Guàrdia Costanera en una embarcació a set milles de Capo Spartivento, a Reggio de Calàbria (al sud del país).

Notícies relacionades

A més, aquest dimarts van arribar a la petita illa de Lampedusa 347 migrants en 24 hores, i quatre persones, inclosos dos nens, continuen desaparegudes després del naufragi de la barca en la qual viatjaven junt amb 32 migrants més davant les mateixes costes.

Des de començament d’any han arribat a les costes italianes gairebé 96.000 persones, en comparació amb les 63.000 de l’any passat, segons el Ministeri de l’Interior, que ha alertat també de l’«augment considerable» d’entrades a Itàlia per via terrestre a través de la ruta dels Balcans. Segons les dades oficials, 4.101 immigrants van ser comptabilitzats entre l’1 de gener i el 25 d’octubre del 2022, enfront els 1.350 del mateix període del 2021, fet que suposa un increment del 203,78%

Temes:

Itàlia