Guerra a Ucraïna

La UE acorda un límit de 60 dòlars per barril per al petroli rus

La presidència txeca de la UE planteja un nou compromís sobre el límit al gas amb condicions menys estrictes

La UE acorda un límit de 60 dòlars per barril per al petroli rus

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Després de setmanes d’intenses negociacions, els ambaixadors de la Unió Europea han tancat aquest divendres un acord que fixa un límit al preu del petroli rus transportat per barco de 60 dòlars per barril i un mecanisme d’ajust que permetrà mantenir la xifra un 5% per sota del preu de mercat, amb l’objectiu de limitar els ingressos de Moscou i continuar ofegant la seva economia per la seva guerra a Ucraïna. El límit forma part de l’acord tancat pels països del G-7 –Alemanya, el Canadà, els Estats Units, França, el Japó, el Regne Unit i Itàlia– i l’objectiu és que entri en vigor abans de dilluns 5 desembre, data en què comença a aplicar-se l’embargament de la UE al cru rus, una de les mesures incloses en el sisè paquet de sancions contra el Kremlin.

Feia setmanes que els ambaixadors dels 27 intentaven tancar un acord i esquivar el veto dels països bàltics i de Polònia, que s’havia resistit fins ara al·legant que imposar un límit massa alt –les propostes inicials el situaven en uns 65-70 dòlars– seria un retrocés en matèria de sancions ja que permetria al Kremlin continuar finançant la seva guerra a Ucraïna. L’acord entrarà en vigor una vegada conclogui el procediment escrit llançat aquest divendres per la presidència txeca de la UE i afectarà els països tercers que no formen part de la UE i del G-7.

«Celebro l’acord de la UE sobre l’establiment d’un preu màxim per al petroli rus. Paralitzar els ingressos energètics de Rússia és el nucli per aturar la maquinària de guerra de Rússia», ha destacat la primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas, implicada personalment en les negociacions del pacte que prohibirà el transport de petroli rus a tercers països així com els serveis d’assegurament si comporta un preu superior als 60 dòlars per barril.

Va ser al juny quan els Vint-i-set van acordar prohibir la compra, importació o transferència de petroli rus. Les restriccions –amb excepcions temporals per a les importacions de cru per oleoducte per als països que per la seva situació geogràfica pateixen una dependència específica del subministrament rus– s’apliquen a partir del 5 de desembre per al petroli cru i del 5 de febrer del 2023 per a altres productes petrolífers refinats. Donat que la major part del petroli rus que arriba a la UE ho fa per via marítima les restriccions inclouran gairebé el 90% de les importacions de petroli rus a Europa a finals del 2022.

Negociacions sobre límit al gas

Notícies relacionades

Paral·lelament, els Vint-i-set continuen treballant en la proposta plantejada fa una setmana per la Comissió Europea per posar un límit al preu del gas al mercat TTF. Un nombrós grup de països, amb Espanya al capdavant, va qualificar el pla de Brussel·les d’irrealista, insuficient i poc ambiciós i la presidència txeca de la UE treballa ara a velocitat de creuer per aconseguir embastar un document de compromís que sigui acceptable per a la majoria dels estats membre en la reunió extraordinària de ministres d’Energia del 13 de desembre. 

La proposta de Brussel·les estableix un mecanisme corrector que s’activaria si el preu del gas supera durant dues setmanes seguides els 275 euros per megawatt hora. I si la diferència respecte al preu del gas natural liquat (GNL) als mercats internacionals supera els 58 euros durant 10 dies. Després del primer debat celebrat entre els Vint-i-set la setmana passada i les negociacions en els grups de treball, Praga planteja ara situar el límit d’activació en els 264 € durant cinc dies seguits, davant les dues setmanes que pretenia Brussel·les, i a limitar a cinc dies la diferència del preu de 58 € a nivell internacional. Països com Itàlia, Grècia, Polònia, Eslovàquia i Bèlgica reclamen un límit fix encara més baix, de 160 euros, o un límit dinàmic vinculat a diferents índexs –no només el TTF– i que es es definiria cada mes.