Assistència als més desfavorits

L’ONU adverteix que 339 milions de persones necessitaran ajuda humanitària l’any que ve

El requeriment d’ajuda augmentarà gairebé un 2% respecte al 2022

L’ONU adverteix que 339 milions de persones necessitaran ajuda humanitària l’any que ve

OLEG PETRASYUK / EFE

3
Es llegeix en minuts
EFE

Fins a 339 milions de persones requeriran ajuda humanitària l’any vinent, un 19,1% més que el 2022, segons el programa d’assistència global presentat aquest dijous per al 2023 per l’Oficina de l’ONU per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris.

Les Nacions Unides preveuen poder assistir almenys 230 milions d’aquestes persones a 68 països diferents, per a la qual cosa demanaran un finançament de 51.500 milions de dòlars, la quantitat més alta sol·licitada per la seva oficina de coordinació humanitària en tota la seva història.

Només a Ucraïna el programa calcula que més de 17 milions i mig de persones necessitaran accés a aquest tipus d’ajuda, cosa que requerirà un desemborsament de 3.900 milions de dòlars.

Més malalties infeccioses

El finançament global requerit serà el més elevat mai previst pels programes anuals de l’oficina de les Nacions Unides i s’incrementarà un 25% respecte al previst inicialment per al 2022.

L’ONU preveu que en el marc d’una crisi de preus de béns bàsics la seguretat alimentària afecti 222 milions de persones a 53 països, amb 45 milions de persones en risc de fam per al 2023.

A més, la pressió sanitària creixerà amb l’augment de casos de malalties infeccioses com la covid, la verola del mico, l’Ebola o el còlera.

Les Nacions Unides destaca a més l’impacte que tindran les crisis humanitàries derivades de les catàstrofes climàtiques.

El 2022, les organitzacions humanitàries han assistit 157 milions de persones, incloent-hi ajuda alimentària per a 127 milions, aigua potable per a 26 milions, assistència psicològica per a 13 milions de nens, suport a 5,2 milions de mares i a 5,8 milions de refugiats o sol·licitants d’asil.

28,6 milions a EtiopiaEtiopia encapçala la llista dels països amb més persones que necessitaran ajuda humanitària el 2023, amb 28,6 milions de persones, un 30% més que aquest any.

Li segueixen l’Afganistan, amb 28,3 milions (un 13,7% més), i la República Democràtica del Congo, amb 26,4 milions de persones, cosa que suposarà un descens del 2,22% respecte a la xifra del 2022.

En alguns països amb conflictes bèl·lics el nombre de persones que necessitaran ajuda humanitària es mantindrà pròxim al del 2022, en el cas del Iemen (23,5 milions) o Síria (14,6 milions).

En el cas ucraïnès, la crisi humanitària originada per la guerra amb Rússia va obligar a canviar les previsions inicials de l’ONU abans que comencés el 2022, però l’ajuda finalment va arribar a 15,4 milions de persones i el seu finançament va ser de 3.100 milions de dòlars, el més elevat per a qualsevol país el 2022.

També seran més de 20 milions les persones que rebran ajuda humanitària al Pakistan, país afectat per una crisi humanitària sobtada derivada de les inundacions ocorregudes a l’agost.

Més del 50% de la població haitiana

A Amèrica Llatina, el cost de l’ajuda humanitària es dispararà un 30% a Haití, fins a arribar als 715 milions de dòlars per a una població objectiu de 5,2 milions de persones, més de la meitat dels habitants del país caribeny, immers en una greu crisi sanitària, inflacionària i de conflictes entre bandes.

Per contra, la crisi humanitària millorarà a Guatemala i El Salvador, però empitjorarà a Hondures, on el 31% de la població del país necessitarà aquest tipus d’ajuda el 2023, segons les Nacions Unides.

A Veneçuela, la xifra es mantindrà pròxima a la d’aquest any, entorn dels 7 milions de persones.

«Les crisis s’acceleraran»

«La població que necessita ajuda humanitària és equivalent a la del tercer país més poblat del món», va destacar durant la presentació del pla anual el secretari general adjunt per a Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides, Martin Griffiths.

Notícies relacionades

Griffiths va reconèixer que la situació de crisi humanitària que passen diferents països arreu del món «s’accelerarà» el 2023 i va pronosticar que la tendència a l’alça d’aquesta xifra persistirà en els pròxims anys, llevat que les organitzacions humanitàries trobin nous socis i noves formes de finançament.

Per al secretari general adjunt, és necessari que els fons per a l’ajuda humanitària es facin servir en operacions que previnguin possibles causes humanitàries derivades de diferents situacions i, per a això, creu que és fonamental el diàleg de les organitzacions amb els líders de les comunitats locals més afectades.