Pel seu suport

Zelenski dedica una placa al xef espanyol José Andrés al passeig del Valor

  • Segueix les últimes notícies de la guerra en directe

3
Es llegeix en minuts
EFE

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha dedicat una placa al xef espanyol José Andrés en el denominat passeig del Valor, a Kíiv, per agrair l’ajuda que ha prestat al país amb la seva oenagé World Central Kitchen des que es va iniciar la invasió russa.

«Una placa dedicada al fundador de l’organització benèfica World Central Kitchen ha aparegut al passeig del Valor. José Andrés ha estat amb Ucraïna des dels primers dies de la invasió a gran escala. I continua ajudant els ucraïnesos», va anunciar aquest dilluns Zelenski en un vídeo en el seu compte de Telegram.

La placa fixada a terra porta escrit el nom i la firma del conegut cuiner espanyol i la data en què ha sigut col·locada en aquest passeig, on es reconeixen personalitats que han ajudat Ucraïna.

Zelenski va passejar amb el xef per l’avinguda fins al lloc on ha sigut col·locat el reconeixement i li va agrair personalment «el seu suport a Ucraïna i als ucraïnesos».

«Gràcies per tot el que fas. Ara quedarà en la història del nostre país, la nostra independència. Això mai ho oblidarem», va dir el president durant l’acte, segons informa l’agència local Ukrinform.

«Moltes gràcies pel seu suport. Sentim que ha estat amb nosaltres des del començament d’aquesta tragèdia: la invasió a gran escala de l’agressor rus. Moltes gràcies per estar amb els ucraïnesos», va reiterar Zelenski abraçat a José Andrés.

El president ucraïnès també va entregar al xef l’Orde del Mèrit, en segon grau, que concedeix el Govern del país.

Després de l’alliberament de Kherson

Segons indiquen mitjans locals ucraïnesos, el fundador de World Central Kitchen va arribar a Ucraïna immediatament després de l’alliberament de la ciutat de Kherson, fa una mica més d’una setmana, per portar ajuda humanitària als seus ciutadans.

Però des de l’inici de la guerra, el 24 de febrer, el cuiner i la seva ONG han estat presents en diferents punts del país elaborant i repartint menjar entre els més necessitats i els desplaçats.

El primer dia després de l’alliberament de Kherson, l’única gran urbs ucraïnesa que va ser presa completament pels russos, representants de la seva organització van entregar un carregament humanitari i van distribuir 3.500 kits d’aliments entre els residents.

En total, ja s’han distribuït 19.000 lots d’aquest tipus. A la ciutat del sud del país s’ha establert una entrega diària de menjar calent als ciutadans que viuen en apartaments sense gas i que, a causa de la falta d’energia elèctrica, es veuen obligats temporalment a cuinar aliments a l’estufa.

A més, els representants de World Central Kitchen han establert punts on les persones poden recollir aigua a diversos districtes de Kherson, segons asseguren els mitjans locals.

José Andrés va néixer a Espanya i va fer carrera com a xef i restaurador als Estats Units, on ha obert establiments a Nova York, Los Angeles i Washington.

El 2010, va fundar l’organització sense ànim de lucre World Central Kitchen, que va proporcionar aliments a les víctimes del terratrèmol a Haití.

Notícies relacionades

Després de l’huracà ‘María’ a Puerto Rico, l’equip d’Andrés es va convertir en una de les organitzacions humanitàries que va ajudar els residents de l’illa, i també va portar la seva ONG a països com la República Dominicana, Nicaragua, el Perú, Cambodja i Cuba.

Recentment, Zelenski va inaugurar una placa en aquest passeig en honor de l’actor nord-americà Sean Penn, també molt compromès amb la situació que viu el país, sobre la qual ha rodat un documental.