Guerra a l’hivern

Ucraïna tornarà a insistir a Espanya en la seva petició de carros de combat Leopard

Deu tancs desmuntats i emmagatzemats a Calatayud, l’objectiu de Kíiv

Ucraïna tornarà a insistir a Espanya en la seva petició de carros de combat Leopard

REUTERS/Kacper Pempel

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
Mario Saavedra

Ucraïna tornarà a demanar a Espanya la cessió de carros de combat Leopard dels que té l’Exèrcit emmagatzemats a l’Agrupació de Suport Logístic a Calatayud (Saragossa). Kíiv els necessita, segons fonts diplomàtiques consultades per aquest diari, per sostenir l’avenç de la seva contraofensiva aquest hivern i evitar que la guerra es bloquegi davant les noves posicions defensives russes al Donbass i a la vora oriental del Dniéper.

Novament hi insistiran els representants a Espanya de l’aparell de defensa ucraïnès, tot i que la seva comanda corre el risc de retardar-se tot i obtenir el . Els experts militars espanyols que la primavera passada van sondejar oficials de l’Exèrcit ucraïnès ja els van dir que es demoraria tres mesos, almenys, la posada en funcionament d’un estoc de carros –almenys deu, segons les fonts diplomàtiques esmentades– que en aquest moment es troben lubrificats i amb parts clau del seu motor desmuntades per evitar una mort per corrosió.

De nou caldrà el vistiplau d’Alemanya, país fabricant dels carros, per al que en definitiva significaria no només l’entrega del material militar més important d’Espanya, sinó també una transferència de tecnologia en una àrea fora de l’OTAN on només han operat fins al moment els carros d’inspiració industrial soviètica.

Gir a la guerra

La necessitat dels carros Leopard al front davant Rússia s’ha aguditzat ara, corroboren fonts de la diplomàcia ucraïnesa. Veuen que una entrega important per Occident d’unitats cuirassades podria revertir definitivament la contesa. Però la seva presència a l’escenari d’Ucraïna davant els tancs russos, inferiors en potencial, suposa una elevació de la implicació de l’OTAN en el conflicte. Per aquesta raó, no només Alemanya ha de donar el ‘sí’ a la seva entrega, sinó també «altres operadors», indiquen les mateixes fonts.

Els Leopard que demana Ucraïna, del model 2A4, i que ja va demanar el juny passat formen part del primer estoc de carros alemanys que va aconseguir Espanya quan Berlín va necessitar renovar el seu parc cuirassat i es va desfer de 2.000 velles unitats, el 1995. Aleshores, el Ministeri de Defensa en va llogar 108, que van acabar passant a propietat de l’Exèrcit.

Notícies relacionades

Estant a la base General Menacho de Badajoz, seu de la Brigada Mecanitzada Extremadura XI, una riuada que va assolar diversos barris de la ciutat extremenya va negar també el recinte militar. Encara no s’havien complert dos anys del contracte de lloguer que Espanya havia subscrit amb Alemanya. Una partida de Leopard va haver d’anar a l’«esglaó IV». Així s’anomena en l’argot militar l’uci dels tancs, on s’envien els que necessiten reparació a fons, al Parc de Manteniment de Sistemes Cuirassats, a la perifèria de Madrid.

Però no tots els carros que es mantenen desmuntats al magatzem de Calatayud van quedar submergits al llot, com han explicat assessors militars espanyols als seus homòlegs ucraïnesos.