Eleccions als EUA

DeSantis, Youngkin, Pence, Scott... Els aspirants que podrien desafiar Trump

  • Trump anuncia la seva candidatura presidencial per al 2024

  • Els pros i contres del tercer assalt de Trump a la Casa Blanca

DeSantis, Youngkin, Pence, Scott... Els aspirants que podrien desafiar Trump

OCTAVIO JONES / GETTY IMAGES

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump tenia pressa per fer el seu «gran anunci». Ha desatès fins i tot la gent del seu cercle pròxim que li aconsellava esperar almenys fins que se celebri, el 6 de desembre, la segona volta a Geòrgia per l’últim escó del Senat. Aquesta pressa té diversos motius, incloent-hi la seva idea que una candidatura a la nominació presidencial republicana per al 2024 pot blindar-lo davant causes judicials. Però una altra raó, fonamental, és que creu que pot començar a guanyar terreny davant potencials rivals.

Cap l’amenaça ni apareix més en la conversa política, de donants i en enquestes, així com en els indicatius atacs de Trump, que el governador de Florida Ron DeSantis, però la llista de possibles aspirants és bastant llarga.

Aquesta amplitud de camp no és, d’entrada, una cosa negativa per a Trump, que el 2015 va arrencar una carrera amb 17 candidats més, l’any següent es va desfer dels 11 que van arribar al procés de primàries i va acabar guanyant nominació i presidència. No és, tampoc, una llista segura, ja que alguns poden desistir de desafiar-lo fins i tot quan apareix debilitat. Però aquests són alguns dels noms fonamentals quan, fins i tot sense els resultats definitius del 2022, es pensa ja en el 2024.

Ron DeSantis

Ron DeSantisGovernador de Florida

Excongressista del Tea Party, el governador de 44 anys ha triomfat abraçant una agenda decididament conservadora i posicionant-se contundentment en les guerres culturals sobre educació, drets de la comunitat LGTBQ o ensenyament del racisme.

La seva contundent victòria per 20 punts dimarts passat per aconseguir la reelecció va acabar d’assentar l’estatus que es venia llaurant des de fa mesos dins del partit i ja és declarat per molts com el «futur» de la formació.

És un dels favorits de grans donants, alguns dels quals asseguren que «ha arribat el moment de passar a una nova generació», i en els últims dies ha començat també a avançar per primera vegada a Trump com a potencial candidat a petites enquestes entre votants republicans.

Un problema per a DeSantis és que no s’espera que anunciï una possible candidatura fins a principis de l’any que ve, després de renovar en el càrrec. I això dona temps a Trump per continuar llançant-li insults i atacs que poden allunyar les bases.

Un altre problema per al governador és una cosa que ha detectat Sarah Longwell, una estratega republicana anti Trump que ha estat fent estudis de votants del partit. «Molts diuen que és com Trump. Els agrada que és lluitador, que crida a la gent... I la seva marca és una imitació de Trump», explicava Longwell a ‘The Washington Post’. «Què passa quan es mesura cara a cara amb l’individu que imita?»

 

Glenn Youngkin

Glenn YoungkinGovernador de Virginia

Ja un any abans que DeSantis Youngkin va aconseguir a Virginia una victòria que també semblava la quadratura del cercle en l’era posterior a la presidència de Trump: mantenir a certa distància a l’expresident per atraure moderats i independents però sense trencar amb ell ni perdre les seves bases i, com DeSantis, fent de les guerres culturals element central i guanyador a la seva campanya.

En aquestes ‘midterms’ ha sigut un dels polítics en què s’ha recolzat el partit i un dels que més s’han prodigat, passejant la seva icònica armilla vermella arreu del país i donant suport a candidats republicans, un senyal del seu creixent estatus en el partit. Va fer també una reunió amb donants que es veu com a preludi de la seva candidatura. Trump ha començat també a llançar-li públicament atacs, senyal que el considera un possible rival a batre.

Mike Pence

Mike PenceExvicepresident

El ‘gran anunci’ de Trump coincidia amb la publicació de ‘Que Déu m’ajudi’, el llibre de memòries de l’exgovernador d’Indiana que va ser el seu vicepresident. Però Pence fa, tant al llibre com en la seva potencial carrera presidencial, uns malabarismes complicats. Alhora que qüestiona les accions de Trump després de la derrota, i en l’assalt al Capitoli, en què va arengar masses que amenaçaven de matar-la, ha estat defensant la seva presidència.

Pence no ha deixat de reunir-se amb donants (igual que l’exsecretari d’estat Mike Pompeo, un altre nom important en aquesta llista), i els seus assessors asseguren que prendrà una decisió a la primavera i no estarà influït pel que faci Trump (el mateix que diu també Pompeo). El que es qüestiona és si serà capaç d’enfrontar-se a l’home que continua anomenant, repetidament, «el meu amic».

 

Tim Scott

Tim ScottSenador per Carolina del Sud

Scott és l’únic senador republicà negre i seria un actiu per a un partit que vol conquerir a independents, moderats i votants de minories més enllà de les seves bases tradicionals o del treballador blanc que Trump va mobilitzar.

En el passat Scott ha mirat d’evitar preguntes de si s’hi presentarà i també ha deixat caure que podria acompanyar Trump com a potencial aspirant a vicepresident. Dimarts, no obstant, va donar senyals de les seves aspiracions presidencials després de ser reelegit amb una victòria encara més àmplia que la de DeSantis a Florida, per 26 punts sobre el seu rival.

Parlant de com el seu avi, ara mort, va votar per la reelecció de Barack Obama Scott va dir: «Tant de bo hagués viscut per veure un altre home de color ser elegit president dels EUA, però aquesta vegada que sigui un republicà». La seva possible candidatura ha despertat l’entusiasme de Mitch McConnell, líder de la minoria republicana al Senat.

 

Altres noms

Altres noms- Nikki Haley, antiga governadora de Carolina del Sud i ambaixadora de Trump davant les Nacions Unides.

- Ted Cruz, senador.

- Larry Hogan, governador sortint de Maryland.

- Chris Christie, exgovernador de Nova Jersey. Ha assegurat que cal centrar-se en el missatge que l’expresident és un «perdedor» que arrossega el partit amb ell. «Va prometre que ens cansaríem de guanyar [...], però l’únic que s’ha guanyat des que Donald Trump va ser president ha sigut guanyat per a Donald Trump. Això és el que cal dir-li a la gent», ha declarat.

- Kari Lake. L’antiga presentadora de televisió i una de les figures que estaven en ascens en el trumpisme, ha sigut derrotada en les seves aspiracions a ser governadora d’Arizona. Aquest fracàs resta ara empenta al seu nom, que s’ha estudiat també com a possible candidata vicepresidencial elegida per Trump per acompanyar-lo.

-Liz Cheney. La filla de l’exvicepresident Dick Cheney i fins al 3 de gener congressista va ser expurgada pel partit de les seves responsabilitats a la Cambra després de convertir-se en el flagell de Trump pel seu repte als resultats electorals i per l’assalt al Capitoli. Va ser derrotada en primàries per una candidata recolzada per l’expresident. És una opció altament improbable mentre Trump i el trumpisme continuïn dominant el partit, però no descartable.

 

 

 

Notícies relacionades