Missatge als líders del G-20

Zelenski: «És el moment en què la guerra es pot i s’ha d’aturar»

«No permetrem que Rússia descansi, reconstrueixi les seves forces i després comenci un nou episodi de terror», diu als líders del G-20

  • Segueixi les últimes notícies de la guerra a Ucraïna

2
Es llegeix en minuts
EFE

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat aquest dimarts que «està convençut» que «és el moment en què la destructiva guerra de Rússia es pot i s’ha d’aturar», en una intervenció per videoconferència en la cimera de líders del G-20.

Zelenski, que havia sigut convidat a participar-hi en persona –malgrat que Ucraïna no és membre del G-20–, va intervenir finalment per videoconferència a l’inici de la cimera, en la qual la guerra d’Ucraïna acapara gran part de l’atenció.

«No permetrem que Rússia descansi, reconstrueixi les seves forces i després comenci un nou episodi de terror i desestabilització», va dir Zelenski als líders del G-20, segons la transcripció del seu discurs, realitzat a porta tancada, al qual ha tingut accés.

Zelenski va realitzar la intervenció després de tornar de Kherson, on dissabte les forces ucraïneses van recuperar el control de més de 60 assentaments a la regió després de la retirada de l’Exèrcit rus.

L’alliberament de Kherson

«Kherson és l’únic centre regional que Rússia va aconseguir ocupar des de la invasió del 24 de febrer. I ara Kherson està alliberada», ha emfatitzat avui.

El dirigent ucraïnès es va dirigir als líders del G-20 en una intervenció a porta tancada i es desconeix si el canceller rus, Serguei Lavrov, present en la cimera en representació de Vladímir Putin, que va declinar acudir a Bali, es trobava a la sala quan va parlar Zelenski.

Malgrat mostrar-se victoriós per l’alliberament de Kherson, Zelenski va anticipar que «encara hem de lluitar durant un temps», si bé es va mostrar segur que «la victòria serà nostra».

Zelenski va rebutjar amb contundència fer concessions a la part russa i va elaborar una sèrie de propostes que van ser presentades als líders del G-20 en un document a la sala, segons va advertir ell mateix en el discurs.

Les propostes inclouen reforçar la seguretat en matèria nuclear davant les amenaces de Rússia –que els presidents dels EUA i de la Xina, Joe Biden i Xi Jinping, van condemnar ahir– i contenir la «bomba radioactiva» que suposa la planta nuclear de Zaporíjia, bombardejada per Rússia.

Així mateix, va apressar a buscar mesures per assegurar «el dret a l’alimentació de cada persona al món», acord al qual van arribar Moscou i Kíiv al juliol per permetre l’exportació de cereals ucraïnesos i que expira dissabte.

Escalada del conflicte

També es va referir a la necessitat d’assegurar la «seguretat energètica» davant l’intent de Rússia, va dir, de «convertir el fred en una arma contra milions de persones», afirmant que a Moscou «li interessa mantenir la crisi energètica».

Zelenski va demanar l’alliberament de tots els presoners i deportats, la implementació de la Carta de l’ONU per restaurar la integritat territorial ucraïnesa, la retirada de les tropes russes i el cessament de les hostilitats.

Notícies relacionades

Aquest és el camí per «prevenir una escalada del conflicte» que confirmi el final de la guerra.

«Estimats líders, la pau és un valor global, important per a cada persona al món. Estic convençut que també ho és per a cadascun de vosaltres», va remarcar.