Risc per a Europa

El missatge que podria estar enviant Rússia amb el tall de cables

  • VÍDEO | Així és el ‘Bushmaster’ australià que ajuda les tropes d’Ucraïna

  • DIRECTE | Últimes notícies de la guerra Rússia – Ucraïna

El missatge que podria estar enviant Rússia amb el tall de cables

EFE / GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El mes de setembre passat van tenir lloc les fuites de gas natural dels gasoductes Nord Stream 1 i 2, que segons els experts haurien sigut provocades «per un sabotatge», l’autoria del qual no està clara. Posteriorment, es van detectar talls de cables submarins al sud de França que afectaven els principals cables de connectivitat d’Àsia, Europa, els Estats Units i potencialment altres parts del món.

Aquests incidents han fet que creixi la preocupació davant possibles danys de cables submarins de fibra òptica. Jens Stoltenberg, secretari general de l’OTAN, ja va explicar en el passat que aquests cables són «infraestructures crítiques», ja que en depèn el funcionament d’internet, mercats financers i fins i tot certes funcions militars. 

A causa de l’actual context de guerra entre Rússia i Ucraïna, existeixen especulacions sobre el fet que Moscou podria estar «enviant un missatge», ja que amb aquesta acció podria voler respondre a les sancions econòmiques per part d’Europa i transmetre la seva capacitat de tallar comunicacions. 

Notícies relacionades

«Els britànics no passen una reunió OTAN sense exigir que no es relaxi la vigilància sobre infraestructures submarines crítiques», han explicat fonts navals consultades per EL PERIÓDICO

Aquest no és un assumpte de preocupació estratègica menor, ja que el 94% del tràfic d’internet per cable a i des d’Espanya es realitza sota l’aigua. I sota l’aigua circulen comunicacions vitals, del màxim valor estratègic, de la península amb les Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla.