Mediador ambigu

El doble joc de l’Aràbia Saudita amb Rússia i Ucraïna

Mohamed bin Salman lidera les retallades en el petroli que beneficien Putin i ofereix 400 milions d’ajuda humanitària a Kíiv, cosa que provoca l’entusiasme de Zelenski

El doble joc de l’Aràbia Saudita amb Rússia i Ucraïna

BANDAR AL-JALOUD

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Mohamed bin Salman no té objecció a jugar a dues bandes. Al príncep hereu de l’Aràbia Saudita l’únic que li importa és sortir guanyant. Per això, les seves posicions davant els diversos actors involucrats en l’ofensiva russa sobre Ucraïna poden semblar contradictòries. Després que, junt amb diversos països productors de petroli encapçalats per Rússia, decidissin reduir la producció mundial de petroli, el dirigent saudita ha anunciat 400 milions de dòlars en ajuda humanitària a Ucraïna. «En aquest moment, tenim relacions més significatives amb l’Aràbia Saudita que en els últims 30 anys», ha celebrat Volodímir Zelenski, mentre Vladímir Putin aplaudia la decisió de l’OPEP+.

A principis de mes, l’Organització de Països Exportadors de Petroli ampliada (OPEP+) –que inclou els 13 països de l’OPEP i 10 més liderats per Rússia–, sota lideratge saudita, anunciava que retallarien la producció de petroli en dos milions de barrils al dia, cosa que equivalia al 2% de la producció mundial. Poc va trigar l’Administració de Joe Biden a qualificar aquesta retallada d’una «alineació amb Rússia». «No és un bon moment per alinear-se amb Rússia», va afirmar la secretària de premsa de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre. Els països van afirmar que no es tractava d’una decisió política, sinó econòmica. 

Però el portaveu del Kremlin va celebrar ràpidament l’anunci de l’OPEP. «Almenys això equilibra el caos que estan causant els nord-americans», va dir Dmitri Peskov. És bo que aquesta «feina equilibrada, reflexiva i planificada dels països que assumeixen una posició responsable dins de l’OPEP s’oposi a les accions dels Estats Units», afegia. En el moment crític d’aquest panorama internacional revolucionat des de la guerra, Biden ha intentat festejar el totpoderós MBS. Fins i tot al juliol va viatjar fins a l’Estat que una vegada va qualificar de «pària» per guanyar-se la confiança del líder saudita i evitar decisions com la presa en les últimes setmanes.

Trucades amb Zelenski

Aquest allunyament entre Washington i Riad podria ser explotat per Moscou. Però la posició ambigua del règim saudita en la guerra no ho garanteix. Les autoritats saudites han votat en solidaritat amb Ucraïna en les resolucions presentades a l’Assemblea General de les Nacions Unides. En aquests textos, l’Aràbia Saudita ha deplorat l’agressió russa contra Ucraïna, i ha exigit a Putin el cessament immediat de l’ús de la força, des del principi de l’ofensiva. La més recent, el 12 d’octubre, demanava als països que no reconeguessin les quatre regions d’Ucraïna que Rússia ha reclamat a partir de diversos referèndums

Notícies relacionades

Dos dies després, MBS i Zelenski van parlar per telèfon. El príncep hereu va expressar la disposició del regne per continuar els esforços de mediació i recolzar tot el que contribueixi a la desescalada. El seu paper com a mediador pot adjudicar-se èxits com l’intercanvi de presoners més gran des de l’inici del conflicte. Tot i que les retallades de l’OPEP elevin els preus del petroli, assegurant la continuïtat de l’ofensiva russa sobre Ucraïna, el president ucraïnès sembla encantat amb el seu soci saudita. Zelenski ha anunciat «acords importants» com els 400 milions de dòlars d’ajuda humanitària en el moment amb «més relacions significatives entre tots dos dels últims 30 anys».

Davant l’entusiasme del president ucraïnès, el ministre de Defensa saudita ha abordat les recriminacions rebudes durant les últimes setmanes. «Estem sorpresos per les acusacions que el regne s’estigui alineant amb Rússia en la seva guerra amb Ucraïna; és revelador que aquestes falses acusacions no provinguin del Govern ucraïnès», ha tuitejat el príncep Khalid bin Salman. Mentre que a cap dels tres actors involucrats sembla afectar-li l’ambigüitat dels saudites, Biden fa setmanes que tremola davant un imminent hivern fred i sense petroli. Al calorós desert saudita, MBS no es cansa de jugar.