La invasió russa

Nou missatge de Zelenski en la guerra

El president ucraïnès es va adreçar als seus conciutadans per traslladar-los noves troballes de l’Exèrcit a les ciutats recuperades

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha acusat els soldats russos de cometre crims de guerra i matar civils a Kherson, parts de les quals van ser recuperades per l’Exèrcit d’Ucraïna la setmana passada després que Rússia es retirés. «Els investigadors ja han documentat més de 400 crims de guerra russos. S’han trobat cossos de civils i militars morts», ha explicat Zelenski en el seu discurs de vídeo nocturn diumenge.

«L’Exèrcit rus hi va deixar el mateix salvatgisme que va deixar en altres regions del país al qual va ingressar», ha dit el dirigent. Reuters no ha pogut verificar les seves acusacions. Rússia nega que les seves tropes apuntin intencionadament civils.

S’han trobat fosses comunes en diversos llocs d’Ucraïna des del començament de la invasió el 24 de febrer, incloent-hi cossos de civils que mostren evidències de tortura descoberts a la regió de Khàrkiv i a Butxa, a prop de Kíiv. Ucraïna ha acusat les tropes russes de cometre els crims.

El dictamen de l’ONU

Una comissió de les Nacions Unides va dir a l’octubre que s’han comès crims de guerra a Ucraïna i que les forces russes van ser responsables de la «gran majoria» de les violacions de drets humans en les primeres setmanes de la guerra.

Notícies relacionades

Les tropes ucraïneses van arribar al centre de la regió sud de Kherson divendres després que Rússia abandonés l’única capital regional que havia capturat des que Moscou va llançar la seva invasió.

Els veïns esperaven amb flors al camí de Kherson per saludar els soldats ucraïnesos en la seva tornada al territori dissabte. Això marca la tercera gran retirada de Moscou de la guerra i la primera que implica cedir una ciutat ocupada tan gran davant una gran contraofensiva ucraïnesa utilitzant el Sistema de Coets d’Artilleria d’Alta Mobilitat (Himars, per les seves sigles en anglès) subministrat pels Estats Units.