«El pitjor encara no ha arribat»

Aquesta és la gran debilitat de Putin, segons el seu enemic públic número u

Bill Browder precisa que si el dirigent rus perdés la guerra d’Ucraïna, «perdria el seu poder, la seva llibertat, els seus diners i, probablement, la seva vida»

  • Guerra d’Ucraïna: Última hora de la invasió russa, en directe

Aquesta és la gran debilitat de Putin, segons el seu enemic públic número u

EFE / MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

2
Es llegeix en minuts

Bill Browder va ser l’inversor privat estranger més gran a Rússia a finals dels anys noranta i principis dels 2000. Tenia importants participacions en empreses energètiques com Gazprom, Surgutneftegas o Sidanko. Tot i això, va començar a denunciar la corrupció que veia, tant en aquestes companyies com al país per si mateix, i finalment va acusar el president Vladímir Putin de robar i rentar centenars de milers de milions d’euros i el va titllar de ser un beneficiari del crim. Això no va agradar gens al mandatari: va considerar Browder una amenaça per a la seguretat nacional de Rússia i el va expulsar del país el 2005. Des d’aleshores, el financer és conegut com l’enemic públic número u de Putin. Amb la guerra d’Ucraïna, l’inversor ha tornat a elevar el to. Ara, ha revelat quin és el taló d’Aquil·les del president i, a més, recomana atacar-lo.

«La debilitat més gran de Putin són els diners. N’ha robat, ha matat per ells i tota la seva fortuna i la de la gent que l’envolta és a Occident. Aquest és el seu enorme taló d'Aquil·les. Hem de continuar trepitjant aquesta debilitat tant com puguem», ha dit Browder en entrevista concedida a EFE.

La clau es troba en els 300.000 milions de dòlars de Banc Central Rus

L’inversor recomana, a més, que es confisquin els 300.000 milions de dòlars de Banc Central Rus que la Unió Europa i els Estats Units van congelar a l’inici de la guerra. Precisament en aquesta línia s’ha pronunciat aquest dissabte el comissari de Justícia dels Vint-i-set, Didier Reynders. A més de precisar que la UE ha paralitzat 17.000 milions d’euros de fortunes de 90 russos, no descarta mantenir el bloqueig de les divises com a «garantia» perquè amb les sumes congelades no n’hi ha prou «ni de lluny» per finançar la reconstrucció d’Ucraïna.

Notícies relacionades

Però Browder va més enllà. D’una banda, no pensa en la postguerra, sinó en el conflicte actiu. Per això, recomana destinar els 300.000 milions a l’Exèrcit ucraïnès. De l’altra, es fa seva la frase «segueix el rastre dels diners» que suposadament li va xiuxiuejar Garganta Profunda al periodista nord-americà de ‘The Washington Post’ Bob Woodward per poder desxifrar l’escàndol de ‘Watergate’: l’inversor té clar que la manera de derrotar el president és localitzar, congelar i confiscar els diners que Putin i els oligarques russos «van robar».

«El pitjor encara no ha arribat» perquè «Putin no es pot permetre perdre»

Respecte a la guerra d’Ucraïna, el financer afirma que «el pitjor encara està per venir» perquè Putin no «es pot permetre perdre». No té dubte que el president rus no deixarà el Kremlin voluntàriament i està «preparat per fer qualsevol cosa per mantenir-se al poder». Si caigués, «perdria el seu poder, la seva llibertat, els seus diners i, probablement, la seva vida», precisa.