Guerra a Ucraïna

Borrell xifra en 8.000 milions l’ajuda militar de la UE a Ucraïna

  • L’alt representant per a la política exterior europea assegura que continuaran ajudant Kíiv «fins a la victòria»

  • La Unió Europea llança la missió per entrenar almenys 15.000 soldats ucraïnesos en territori europeu

Borrell xifra en 8.000 milions l’ajuda militar de la UE a Ucraïna

Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea i els 27 estats membre han entregat fins al moment, entre finançament europeu i aportacions bilaterals, «almenys 8.000 milions d’euros» en equipament militar a Ucraïna, cosa que suposa aproximadament el 45% de l’esforç realitzat pels Estats Units, segons ha precisat el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, després d’una reunió de ministres d’Exteriors en la qual han tornat a tancar files amb Kíiv i a confirmar que continuaran fent tot el possible per «aïllar internacionalment Rússia» per mitjà de mesures restrictives contra l’economia russa i sancions. 

Una resposta que segons el parer de Borrell està «fragilitzant» i «debilitant» l’economia russa així com la seva capacitat per adquirir tecnologia i renovar el seu arsenal després de les enormes pèrdues que l’exèrcit rus està patint a Ucraïna. «(Vladímir) Putin és incapaç de conquerir Ucraïna. És incapaç de derrotar l’exèrcit ucraïnès, Putin s’està retirant», ha explicat sobre la decisió de l’exèrcit rus de moure les seves tropes a l’altre costat del riu Dniéper. «Està mirant de compensar aquest fracàs militar augmentant el patiment del poble ucraïnès, destruint el sistema elèctric ara que s’acosta l’hivern», ha afegit garantint el suport immediat de la UE per reparar i restablir les infraestructures elèctriques.

Entrenament militar

Notícies relacionades

Els ministres d’Exteriors de la UE també han acordat llançar la missió d’entrenament militar anunciada fa un mes amb l’objectiu d’entrenar «almenys 15.000 soldats ucraïnesos». Borrell ha explicat que els entrenaments començaran abans que acabi el mes de novembre i que hi haurà diferents estats membre que han ofert formar equips, no només els estats membre fronterers amb Polònia.

«El país que conec millor –per Espanya– també participarà en la formació al seu territori. La formació es farà en diferents estats membre, no només a Polònia», ha anunciat després d’una reunió en la qual han tornat a escoltar l’anàlisi de la situació per videoconferència del ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba. «Li hem confirmat que la UE està amb Ucraïna i que ho continuarà estant fins a la victòria», ha dit Borrell, que també ha explicat que serà Kíiv qui defineixi els paràmetres d’aquesta victòria.