Eleccions de mig mandat

Els demòcrates guanyen a Arizona i només necessiten un escó per controlar el Senat

L’escrutini a Nevada pot permetre que el partit de Biden no necessiti el desempat a Geòrgia

  • DIRECTE | Última hora de les eleccions legislatives als EUA

  • Els resultats de les eleccions als Estats Units 2022, per cambres i estats

  • REPORTATGE MULTIMÈDIA | Escac negacionista a la democràcia als EUA

Els demòcrates guanyen a Arizona i només necessiten un escó per controlar el Senat
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

De les prediccions als fets hi ha una tirada i les eleccions de mig mandat als Estats Units ho demostren. Els pronòstics anunciaven una onada vermella del Partit Republicà, però els demòcrates han aguantat el tipus. Si bé és molt possible que el partit de Trump arribi a la majoria en la Cambra de Representants, podrà decidir quines lleis es debaten en el Congrés i passarà a presidir els comitès, el Partit Demòcrata s’acosta al control del Senat. El candidat progressista Mark Kelly s’ha imposat en la contesa per a senador en l’estat clau d’Arizona. D’aquesta manera, el partit del president Joe Biden es troba a un sol escó de controlar la cambra alta per als pròxims dos anys que li queden de mandat.

Després de tres dies d’escrutini, Kelly ha aconseguit el 51,8% dels vots contra el seu rival, el conversador Blake Masters, i amb el 83% del recompte completat ja es considera segura la seva reelecció a Arizona. El republicà comptava amb el suport explícit de Donald Trump, una nova derrota als aspirants avalats pel polèmic exmandatari. En aquest sentit, l’expresident ha demanat aquesta matinada que es repeteixin les eleccions a l’estat.

49 senadors i el vot de desempat

Notícies relacionades

Amb aquest resultat, els demòcrates sumen ja 49 senadors. Mentrestant, l’escrutini segueix a Nevada. Amb cada nou avenç del recompte del vot postal, Catherine Cortez Masto ha anat neutralitzant l’avantatge que li treia el republicà Adam Laxalt. Divendres a la nit, a falta del 5% del recompte, se situava a només 900 vots d’aconseguir l’escó.

Si els demòcrates aconsegueixen, Nevada ni tan sols haurà d’esperar a la segona volta de Geòrgia per retenir el control del Senat. Amb el vot de desempat de la vicepresidenta Kamala Harris ja podrien retenir el control del Senat amb aquests 50 senadors. En cas que guanyi a Nevada i també, al desembre, en la votació de desempat de Geòrgia, fins i tot podrien arribar a una majoria de 51 escons, superior a la de l’actual legislatura, que faria innecessari el vot de la vicepresidenta.