Guerra a l’est d’Europa

L’Exèrcit d’Ucraïna entra a Kherson

  • Malgrat el replegament, Moscou segueix considerant aquesta regió del sud del país eslau com a part de Rússia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La bandera d’Ucraïna torna a onejar a la plaça de la Llibertat de Kherson, segons imatges difoses pel Ministeri de Defensa del país eslau. Aquest departament va informar aquest divendres que tropes ucraïneses van entrar a la ciutat després de la retirada de les tropes russes d’aquest enclavament estratègic al sud d’Ucraïna. Rússia va anunciar dimecres passat que replegava tots els seus efectius militars en el marge occidental del riu Dniéper, davant la impossibilitat de defensar la ciutat. La ciutat de Kherson portava sota ocupació russa des de mitjans de març.

A les xarxes socials s’han difós vídeos de dotzenes de civils ucraïnesos celebrant la retirada i cantant lemes de victòria a la plaça central de Kherson, mentre entraven les primeres tropes a la ciutat. Alguns es feien selfies amb els soldats, d’altres s’embolicaven amb la bandera ucraïnesa i també hi havia qui plorava d’emoció. «És una victòria important», es va felicitar el ministre d’Exteriors, Dmitro Kuleba.

Fonts de la intel·ligència militar d’Ucraïna van assegurar després haver recuperat el control de la regió de Kherson, una de les quatre províncies, al costat de Zaporíjia, Donetsk i Lugansk, annexionades per Rússia a finals de setembre després de celebrar referèndums de dubtosa legalitat. «Qualsevol intent de contrarestar les nostres tropes serà frustrat», va prosseguir el servei d’intel·ligència en un comunicat, que donava per confirmada la retirada de Rússia i apressava els soldats russos que segueixin a la regió a rendir-se.

Segons Serhí Hlan, membre del consell municipal de Kherson, «un nombre significatiu» de soldats russos no haurien aconseguit aquest divendres travessar el riu Dniéper i escapar-se de la ciutat. «Es canvien de roba, tiren els seus uniformes militars i miren d’amagar-se en robes civils, és probable que estiguin preparant actes de provocació», va afegir.

30.000 soldats russos replegats

A les quatre de la matinada, hora local, Moscou va assegurar haver completat la retirada de les seves tropes. Segons el Ministeri de Defensa rus, es van replegar més de 30.000 soldats, així com unes 5.000 peces i equips militars. El de Kherson és el tercer retrocés més gran de l’Exèrcit del Kremlin a Ucraïna, després del de Kíiv la primavera passada i el de la regió de Khàrkiv, al setembre.

Notícies relacionades

Malgrat la retirada, el Govern de Vladímir Putin continua considerant aquesta regió part de Rússia. «És una regió russa. S’ha definit i fixat legalment. No hi pot haver canvis», va dir aquest mateix divendres el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

Aquesta regió té una gran importància estratègica per al futur de la guerra i la seva pèrdua suposa un cop dur per a Moscou en les seves ambicions de controlar el sud d’Ucraïna. Kherson limita amb Crimea, territori annexionat pel Kremlin el 2014, i proporcionava a Rússia un corredor cap a aquesta península del mar Negre. Sota control de Kíiv, brinda a les tropes ucraïneses una millor posició per llançar atacs d’artilleria contra Crimea.