Guerra a Ucraïna

Kherson es prepara per a la gran batalla

Rússia retira soldats veterans de la localitat i desplega militars vinguts procedents de la mobilització mentre les tropes ucraïneses s’aproximen

HANNIBAL HANSCHKE/EFE

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Tot apunta que la gran batalla de la guerra d’Ucraïna es lliurarà a Kherson, al sud d’Ucraïna, l’única capital de províncies que havien aconseguit conquistar les forces russes en els vuit mesos i mig transcorreguts després de l’inici de les hostilitats. Les autoritats d’ocupació van anunciar en les últimes hores el final de l’evacuació d’aquesta ciutat, de mida similar a Valladolid, que en temps de pau va arribar a comptar amb prop de 300.000 habitants i que s’estén una desena de quilòmetres al llarg del marge esquerra del riu Dniéper. El Govern de Kíiv va augurar cruents combats en les pròximes setmanes o mesos, tenint en compte la voluntat de Moscou de fer pagar a les tropes ucraïneses un elevat preu per reprendre una ciutat la posició geogràfica de la qual dificulta, per no dir impossibilita, mantenir el seu control per part de l’Exèrcit invasor.

Malgrat que la seu de l’administració regional ha sigut evacuada i la bandera russa arriada, Kíiv no se’n fia en absolut. Al seu lloc, el conseller presidencial ucraïnès, Mikhailo Podoliak, ha donat a entendre que Rússia, en realitat, el que prepara allà és un parany militar, i ha informat que soldats russos vestits de civils estan prenent ja posicions en domicilis privats, després de «ser saquejats», per presentar batalla quan apareguin els militars ucraïnesos, en una batalla urbana on, a priori, sempre parteix amb avantatge el bàndol que defensa, segons coincideixen els experts militars.

«La situació a Kherson és totalment opaca; les forces russes semblen haver-se retirat d’alguns barris, però han reforçat les seves posicions amb personal procedent de la (recent) mobilització (a Rússia); els combats allà són difícils», va prevenir Michael Kofman, del Centre per a Anàlisis Navals a Arlington, un dels més prestigiosos experts en el conflicte ucraïnès, en un recent informe publicat. Una de les possibilitats que els experts estudien és que Rússia, durant la batalla, opti per volar la presa de Nova Kakhovka, situada una cinquantena de quilòmetres riu amunt, i inundi tota la plana al voltant de Kherson, amb l’objectiu de frenar l’avenç ucraïnès. De fet, en les ultimes hores s’han registrat bombardejos a la instal·lació i els seus voltants, dels quals el bàndol rus ha acusat Ucraïna.

Fràgil moral

Notícies relacionades

Amb la batalla en potència, mantenir la fràgil moral de combat de l’Exèrcit rus, en particular d’aquests soldats de reemplaçament que podrien estar sent desplegats a Kherson en substitució dels veterans, constitueix una de les màximes prioritats de Moscou. En un gest completament inusual, tant el Ministeri de Defensa de Rússia com Oleg Kozhemiako, governador de la regió de Primórie, van intentar contrarestar una nociva carta oberta publicada a Zona Gris, un popular blog militar rus, en la qual s’acusava els comandaments militars russos de negligència en una massacre que va causar pèrdues d’uns 300 homes, entre morts, ferits i desapareguts, a més de la meitat de l’equipament, a la 155a Brigada Naval de la flota del Pacífic. «Hem contactat amb els comandants; sí hi ha pèrdues, hi ha durs combats, però són lluny del descrit en aquest missatge», va reaccionar Kozhemiako en un vídeo.

La imminència d’enfrontaments de gran envergadura no deixen gaire marge, de moment, a eventuals negociacions, malgrat les informacions aparegudes en les últimes hores en la premsa nord-americana assegurant que Washington ja estava comminant Kíiv a entaular contactes amb el Kremlin davant la fatiga de guerra que semblava estar prenent cos a la rereguarda aliada. «Ucraïna mai s’ha negat a negociar; la nostra posició (de partida) és coneguda per tots», va declarar Podoliak, amb referència a les exigències del seu Govern a Moscou de retirar totes les seves forces de territori ucraïnès abans d’iniciar qualsevol contacte. «¿Està Putin disposat a això? És clar que no, per això som constructius i estem disposats a parlar amb el pròxim líder de Rússia», va continuar.