‘Midterms’ 2022

DeSantis, Fetterman, JD Vance i Maura Healey: aquests són alguns dels guanyadors en les eleccions dels EUA

  • Els resultats de les eleccions als Estats Units 2022, per cambres i estats

DeSantis, Fetterman, JD Vance i Maura Healey: aquests són alguns dels guanyadors en les eleccions dels EUA

EVA MARIE UZCATEGUI / AFP / JEFF SWENSEN / AFP / Jintak Han / ZUMA Press / JOSEPH PREZIOSO / AFP

3
Es llegeix en minuts
Laura Puig
Laura Puig

Periodista

ver +

Les eleccions de mig mandat dels EUA d’aquest dimarts han deixat algunes sorpreses no previstes per la majoria d’analistes, com la resistència demòcrata davant una «onada vermella» (republicana) que al final no ha sigut, i també alguns noms destacats que de segur jugaran un paper fonamental en el futur de la democràcia més gran del món. A continuació, alguns dels candidats elegits més rellevants:

Ron DeSantis

El governador de Florida ha aconseguit un fort reconeixement a les urnes. El republicà DeSantis, de 44 anys, ha obtingut entre el 57% i el 59% dels vots davant el demòcrata Charlie Crist, que suposa un contundent aval a les seves polítiques reaccionàries amb lleis com la polèmica «No diguis gai», que prohibeix als mestres de primària parlar sobre orientació sexual i qüestions de gènere a classe, o accions ultraconservadores en temes com l’avortament, la restricció de drets de vot o immigració. Als EUA alguns ja li veuen com el pròxim candidat a president dels republicans davant un Donald Trump que podria veure minvats els seus suports després dels resultats d’aquests comicis. «Crec que la supervivència de l’experiment nord-americà necessita una resurrecció dels veritables principis nord-americans. Florida demostra que es pot fer», ha manifestat DeSantis en el seu discurs de victòria d’aquesta matinada.

Maura Healey

A Massachusetts, la balança s’ha decantat del bàndol demòcrata després de vuit anys de poder republicà. Healey ha sigut elegida com la primera dona governadora d’aquest estat de Nova Anglaterra i, a més, és la primera dirigent en aquest lloc obertament lesbiana als Estats Units. Com a governadora adjunta tindrà Kim Discroll. Una altra fita en la història del país, al ser la primera vegada que dues dones ocupen els dos llocs en un estat. Healey, de 51 anys i fins ara fiscal general de Massachusetts, ha derrotat el republicà Geoff Diehl, un dels candidats trumpistes. Entre els seus èxits com a fiscal es troben la protecció d’estudiants i propietaris de vivendes davant prestamistes abusius i la demanda contra Exxon Mobil per determinar si aquest gegant petroler va mentir sobre el seu coneixement sobre el canvi climàtic. També ha dirigit investigacions contra el fabricant de l’opioide OxyContin, Purdue Pharma, per enganyar els pacients i metges sobre els riscos d’aquest fàrmac. A la campanya, s’ha compromès a protegir l’accés a l’avortament segur.

John Fetterman

Notícies relacionades

Sens cap dubte, és un dels grans vencedors de la nit electoral. L’actual vicegovernador demòcrata de Pennsilvània ha aconseguit l’escó en joc en el Senat pel 50,2% dels vots. Amb més de dos metres d’altura i aspecte d’obrer del cinturó industrial, Fetterman ha guanyat malgrat que just abans de les primàries va patir un ictus que li ha deixat com a seqüeles problemes d’audició i de dicció i feien difícil augurar un bon resultat en els comicis. A més, s’enfrontava a les urnes amb Mehmet Oz (47,4%), un metge afí a Trump i estrella de la televisió que es va fer popular gràcies a les seves aparicions en el xou d’Oprah Winfrey a principis de la dècada dels 2000. Després de resistir-s’hi durant setmanes, a principis de novembre Winfrey va manifestar el seu suport a Fetterman. Pennsilvània és un dels estats pèndol que va canviant el seu suport a republicans i demòcrates i fonamental per a qualsevol candidat a la presidència dels EUA.

JD Vance

Al sac de les victòries republicanes es troba la de l’escriptor JD Vance, que ha obtingut un escó de senador per Ohio, un dels bastions industrials i agrícoles del país, amb un 53,3% dels vots. Vance va saltar a la fama el 2016 amb el seu llibre ‘Hillbilly: una elegía rural’, en què retrata la desesperació d’una família blanca de classe treballadora dels Apalatxes assetjada per l’addicció als opioides, la falta de feina i la decadència econòmica. Està considerat el millor retrat fins a la data del votant de Trump a les zones rurals dels EUA. Vance és un dels candidats a qui Trump ha donat el seu suport durant la campanya de les ‘midterms’. Però no sempre va ser així. En 2016, l’escriptor i també gestor d’un fons d’inversió va formar part del moviment contrari a l’expresident ‘Never Trump’, tot i que amb el pas del temps va anar acostant-se al magnat i abraçant posicions d’extrema dreta, formant part de l’exèrcit de negacionistes que consideren que les eleccions del 2020 van ser robades.