‘Midterms’ 2022

Els EUA elegeixen el seu primer congressista de la Generació Z. ¿Per què arrasen els demòcrates entre els joves?

Maxwell Alejandro Frost, de 25 anys, guanya la seva carrera a Florida defensant causes progressistes, mentre que la candidata ‘zoomer’ trumpista no aconsegueix escó al Congrés

  • Última hora: segueix el recompte de les eleccions legislatives als EUA

Els EUA elegeixen el seu primer congressista de la Generació Z. ¿Per què arrasen els demòcrates entre els joves?

AP

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generació Z ja ha posat un peu al Congrés dels Estats Units. El demòcrata Maxwell Alejandro Frost, de 25 anys, ha guanyat la seva cursa electoral a Florida i es convertirà en el membre més jove de les Cambra de Representants. La seva victòria durant les eleccions legislatives celebrades aquest dimarts certifica la creixent influència en la política nord-americana d’aquells que van néixer a partir de 1997 i com el seu pes està beneficiant especialment els demòcrates.

Frost ha derrotat per 20 punts el seu rival republicà, Calvin Wimbish, defensant una agenda progressista que genera consens entre molts joves: la lluita contra el canvi climàtic, la restricció de l’accés a les armes, la defensa del dret a l’avortament, de la comunitat LGTBQ i d’un augment del salari mínim. «Vinc d’una generació que ha passat més simulacres de tirotejos massius que d’incendis», va explicar l’agost al ‘New York Times’ aquest afrollatí de 25 anys forjat en el món activista.

De perfil oposat, una altra ‘zoomer’, com es coneixen els membres de la Generació Z, aspirava avui a fer història i entrar al Congrés, però no ha sigut així. Es tracta de la republicana Karoline Leavitt, que ha perdut la seva elecció a New Hampshire contra el demòcrata Chris Pappas.

A diferència de Frost, aquesta conservadora i seguidora de Donald Trump de 25 anys va treballar abans com a assistent de la secretària de premsa de l’administració trumpista i per a Fox News Media. Entre les seves propostes, avalades per l’ala més reaccionària dels conservadors, hi havia endurir la polítiques migratòries a la frontera, abaixar impostos a les empreses, eliminar regulacions al mercat i a l’ús de les armes. Tot això, replicant la retòrica incendiària i conspiranoica de l’expresident.

Els joves, més demòcrates

Notícies relacionades

Els dos casos reflecteixen la creixent inclinació dels més joves pels demòcrates. Tot i que poden canviar, les enquestes a peu d’urna publicades per la CNN apunten que els menors de 30 anys haurien sigut clau per frenar l’onada republicana que es preveia per a les eleccions de mig mandat, o ‘midterms’. Així, els demòcrates tindrien fins a 28 punts d’avantatge respecte als conservadors entre els votants tant ‘zoomers’ com mil·lennistes, etiquetes que es limiten a una qüestió d’edat. Els demòcrates també guanyarien entre els votants d’entre 30 i 44 anys, però només dos punts per sobre dels republicans.

L’agenda conservadora queda molt lluny per a una gran majoria de joves, generacions més enllà de la Z en què temes com el control de les armes, el dret a l’avortament i la defensa de la comunitat LGTBQ generen un consens molt més gran que en altres capes demogràfiques, especialment entre els més grans de 45 anys. La fervent oposició republicana en aquests assumptes, vitals per al dia a dia als EUA, casa bé amb els més adults, però sembla ser un factor alienador per a la societat nord-americana del futur pròxim.