‘Midterms’ 2022

Avortament, esclavitud i marihuana: altres resultats clau de les eleccions als Estats Units

En desenes d’estats s’han votat diversos referèndums per protegir el dret a la interrupció de l’embaràs, legalitzar el consum de cànnabis i eliminar lleis que encara permeten l’explotació esclavista de presos

  • Directe: segueix l’última hora de les eleccions de mig mandat als EUA

Avortament, esclavitud i marihuana: altres resultats clau de les eleccions als Estats Units
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les eleccions legislatives celebrades aquest dimarts als Estats Units decidiran la composició tant de la Cambra de Representants com del Senat; els resultats, però, encara són una incògnita. No obstant, milions d’electors en diversos estats també estaven cridats a votar en referèndums sobre el dret a l’avortament en escac després de l’aval del Tribunal Suprem a la seva prohibició–, l’esclavitud o el consum de marihuana. I, com al Congrés, tot apunta a uns bons resultats per a les causes progressistes.

A falta del recompte final de totes les votacions, a continuació desgranem els resultats més importants d’aquests comicis.

Protecció de l’avortament

Diversos estats han votat a favor de fixar el dret a l’avortament a les seves constitucions, una mesura destinada a blindar l’accés a la interrupció de l’embaràs. És el cas de les progressistes Califòrnia i Vermont, on aquesta proposta ha sigut adoptada amb un suport aclaparador. A Michigan també ha guanyat, però amb un menor marge, del 53% a favor davant un 47% en contra.

A falta dels resultats definitius, els sondejos apunten dues sorpreses majúscules. Serien a Kentucky i a Montana, dos estats fortament conservadors on els seus ciutadans estarien inclinats a rebutjar mesures antiavortistes. Un altre estat republicà, Kansas, ja va donar la campanada aquest estiu quan un 59% va votar a favor de mantenir intacte aquest dret.

En cas de confirmar-se, aquests resultats ajudarien a reforçar l’avortament en un moment especialment crític després del cop assestat pel Suprem –en mans conservadores– i les mesures reaccionàries passades en alguns estats del país. Gairebé un 30% dels votants en les eleccions ‘midterm’ han dit que l’avortament ha sigut el tema més important en aquests comicis, només per darrere de la inflació.

Mesures contra l’esclavitud

Per difícil de creure que sembli, als EUA encara hi ha mesures esclavistes. Més de 150 anys després de l’alliberament dels esclaus, la 13a Esmena de la Constitució nacional encara contempla l’esclavitud com a forma de càstig penal, una excepció que ha permès l’explotació laboral dels presos.

Uns 20 estats tenen constitucions que justifiquen aquest tracte contra els delinqüents condemnats a la presó, però això està canviant. En la conservadora Tennessee, un aclaparador 79,7% dels ciutadans han votat a favor de modificar la constitució per eliminar el llenguatge que permet l’esclavitud com a mesura de càstig penal, una cosa encara vigent. Amb aquesta votació s’estableix que a partir d’ara la carta magna estatal inclogui la declaració: «L’esclavitud i el servei involuntari estan prohibits per sempre».

Dos estats més, Alabama i Vermont, han seguit aquest camí, mentre que a Louisiana s’ha rebutjat per mantenir l’esclavitud com a càstig contra els reus. Tot apunta que Oregon, l’últim estat a votar aquesta qüestió, també eliminarà aquesta pena, tot i que el resultat final encara és incert.

Legalitzar el consum de marihuana

En l’última dècada, fins a 19 estats han legalitzat el consum recreacional de marihuana. Aquest dimarts, la llista s’ha ampliat a 21. Maryland i Missouri han votat a favor d’aquesta mesura, cada vegada més acceptada arreu del país. No obstant, els altres tres estats cridats a les urnes per decidir la seva posició entorn del consum de cànnabis (Arkansas, Dakota del Nord i Dakota del Sud, tots de tradició conservadora) han rebutjat la petició. A Arkansas el consum de marihuana es permet sota prescripció mèdica i a Dakota del Sud el consum recreacional es va legalitzar el 2020, però la decisió va ser invalidada pel Tribunal Suprem.