Canvis en el gegant sud-americà

Arrenca la transició al Brasil mentre remeten els bloquejos de les carreteres del bolsonarisme

  • L’equip de Lula i representants del Govern van tenir aquest dijous la seva primera reunió formal per preparar el traspàs

  • Les protestes de la ultradreta s’han reduït en bona part dels estats, després que Bolsonaro cridés a abandonar la protesta

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La transició ha començat al Brasil, tot i que sobre un camp minat. La primera reunió entre el Govern i l’equip de Luiz Inacio Lula da Silva es va realitzar a portes tancades. Es va tractar, a la llum de les tensions regnants, d’un missatge inequívoc del president sobre la necessitat de complir, almenys en el pla formal, la Constitució. Després de l’ambigua crida de Jair Bolsonaro a la ultradreta a abandonar els bloquejos de les carreteres, el flux del trànsit començava a normalitzar-se. Tot i que Bolsonaro no va reconèixer de manera explícita la victòria del seu oponent, tampoc es va quedar amb més marge per desafiar-la. Si bé aquest dijous encara es detectaven encara problemes en els estats més bolsonaristes, entre ells Mato Grosso, Santa Catarina i Roraima, l’anomenada «resistència civil» a Telegram dels grups radicals que impugnen la victòria electoral de Lula semblava tenir les hores comptades. El president del Tribunal Superior Electoral (TSE), Alexandre de Moraes, va llançar una emfàtica advertència als intransigents. «Els votants, en una majoria massiva, són demòcrates. Van acceptar democràticament el resultat de les eleccions. Els que no estan acceptant i practiquen actes antidemocràtics seran tractats com a criminals». Només en els dos primers dies de la setmana actual van ser retirats de l’aire més de 4200 vídeos de la ultradreta a YouTube, sota l’amenaça de sancions.

Segons Maria Hermínia Tavares, columnista de Folha de São Paulo, «el moviment colpista no va ser gens espontani ni inesperat». Va créixer com a conseqüència d’«els repetits discursos contra les institucions electorals i la demonització dels opositors que promourien la comunització del país». Tot i això, la comanda d’intervenció militar no va tenir eco a les casernes. Un dels primers indicis de la decisió de prescindir de la milícia el va oferir hores abans el vicepresident i exgeneral, Hamilton Mourão. «No té sentit plorar més, vam perdre el joc», va dir.

Durant la seva campanya, Lula es va abstenir d’acostar-se subreptíciament als alts caps militars. La situació ha canviat: ja és mandatari electe i s’espera que l’equip de transició que condueix el vicepresident, Geraldo Alckmin, un exgovernador paulista respectat pels uniformats, ben aviat estableixi les primeres converses. Lula ha rebut dels seus assessors una recomanació problemàtica: el seu Govern hauria de preservar els beneficis concedits per Bolsonaro als militars, entre els quals l’augment de les pensions, i encomanar més tasques a l’Amazònia, per no provocar aspreses primerenques.

Ampliar les aliances

Notícies relacionades

En aquest context d’inestabilitat, els guanyadors de les eleccions es proposen portar a terme una esmena constitucional que permeti augmentar la despesa estatal i, d’aquesta manera, preservar el benefici donat per Bolsonaro als brasilers més pobres (uns 120 euros) amb estrictes finalitats electorals. El programa Auxilio Brasil s’acaba al desembre.

Alhora, els homes més pròxims a Lula dissenyen una transició paral·lela que li permeti al futur Govern no només protegir-se d’eventuals tempestes, sinó de fins i tot desastres polítics, en un Congrés dominat per la ultradreta. Per guanyar les eleccions, el Partit dels Treballadors (PT) va allargar la mà al sector de la centredreta que encarna Alckmin. Ara té dos mesos per ampliar la seva base al Parlament amb l’anomenat centre, sempre disposat a intercanviar vots per beneficis, i fins i tot alguns aliats de Bolsonaro. Un dels referents del grup evangèlic al Congrés, el diputat Cezinha Madureira ja ha conversat amb emissaris de Lula i va expressar la seva disposició de treballar amb el nou Govern en temes puntuals. «És obvi que no s’aprovarà cap agenda aberrant, com l’alliberament de les drogues i l’avortament. Però estem disposats a treballar per temes que ajudin el Brasil. Parlarem del que és important per al país». En un missatge suggerent a altres representants de les esglésies pentecostals va afegir: «Bolsonaro tindrà el nostre respecte, admiració i lleialtat. Però això no significa que votem en contra de l’augment salarial, en contra de la lluita contra la fam».