Nou Govern a Itàlia

Meloni posa fi a les vacunes anticovid obligatòries per als sanitaris

El centreesquerra critica la mesura al considerar que és un premi als negacionistes

Meloni posa fi a les vacunes anticovid obligatòries per als sanitaris

ANSA/MASSIMO PERCOSSI

1
Es llegeix en minuts

El Govern de Giorgia Meloni ha decidit acabar ja amb l’obligatorietat de vacunar-se contra la covid imposada per als sanitaris. La mesura, que avança el final d’una de les últimes restriccions contra el coronavirus, i que ha provocat una acalorada protesta de l’oposició de centreesquerra, ha sigut adoptada amb un decret llei aprovat aquest dilluns durant la segona reunió del Consell de Ministres liderat per la ultradretana, el primer en el qual es van prendre decisions de pes. 

«La primera decisió del Govern és premiar els negacionistes», s’ha queixat immediatament Enrico Letta, el líder del Partit Democràtic (PD), el principal partit de l’oposició. «No s’han de tenir enfocaments ideològics sobre la pandèmia», ha respost Meloni, al considerar que el Govern precedent va adoptar «una infinitat» de mesures «no basades en evidències científiques». Amb això, la nova mandatària italiana també ha nomenat Marcello Gemmato, un farmacèutic des de sempre contrari al passaport covid, com a nou sotssecretari de Salut.

Les mesures arriben després que, durant la campanya electoral i novament en els últims dies, la nova primera ministra italiana digués que no vol replicar el model adoptat pels seus predecessors per frenar la pandèmia. «Itàlia va adoptar algunes de les mesures més restrictives d’Occident, i va limitar fortíssimament llibertats fonamentals de persones i activitats econòmiques», va dir Meloni la setmana passada en un discurs davant el Congrés italià. 

Contra les ‘raves’

Notícies relacionades

Durant la mateixa reunió, la també líder del partit d’extrema dreta Germans d’Itàlia també ha aprovat un altre paquet de mesures destinat a castigar amb penes de presó de fins a sis anys i multes d’entre 1.000 i 10.000 euros, les persones que organitzen ‘raves’. Es procedirà d’ofici «si el fet és portat endavant per més de 50 persones a fi d’organització una reunió que pugui derivar en un perill per a l’ordre públic o [...] la salut pública», s’ha decidit, segons ha publicat el diari italià ‘La Repubblica’.

La mesura també ha suscitat queixes perquè es coneix després que durant el cap de setmana milers de seguidors de Benito Mussolini desfilessin al poble natal del mort dictador italià, amb motiu del centenari de la Marxa sobre Roma. Cosa que no va provocar cap reacció de les autoritats, mentre que sí en les últimes hores una ‘rave’ a Mòdena ha sigut desallotjada per la policia.