Acusació d’ingerència

Washington acusa Pequín d’intentar «soscavar el sistema judicial nord-americà»

El Departament de Justícia acusa 13 persones d’espiar i cometre abusos per al Govern xinès

Washington acusa Pequín d’intentar «soscavar el sistema judicial nord-americà»

JONATHAN ERNST

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, va acusar aquest dilluns la Xina d’intentar «soscavar el sistema judicial» del seu país i va revelar que ha presentat càrrecs contra 13 funcionaris i suposats agents d’intel·ligència xinesos acusats d’espiar i cometre abusos en nom del Govern de Pequín en territori nord-americà.

Entre els imputats hi ha dos presumptes espies xinesos a qui els EUA atribueixen haver interferit en una investigació federal a Nova York contra una companyia de telecomunicacions, que les autoritats no van identificar, però que mitjans de comunicació nord-americans van indicar que es tracta de Huawei.

Garland va fer l’anunci en una roda de premsa acompanyat per la número dos del Departament de Justícia, Lisa O. Monaco, el director general de l’FBI, Christopher Wray, i el fiscal general adjunt per a Seguretat Nacional, Matthew Olsen.

Segons els escrits d’acusació, el 2019 aquests dos imputats van demanar a un agent infiltrat de l’FBI que robés informació confidencial sobre el cas obert als EUA contra una companyia de telecomunicacions basada a la Xina. Els dos presumptes espies xinesos pensaven que havien aconseguit captar un funcionari nord-americà com a actiu, quan en realitat el que estaven fent era reclutar un agent doble de l’FBI al servei dels EUA.

Garland va afegir que els presumptes espies xinesos van pagar un suborn al doble agent per obtenir dades no públiques, com arxius de l’oficina del fiscal del Districte Est de Nova York, per accedir a l’estratègia de la fiscalia i informació confidencial sobre els testimonis en el cas contra la firma xinesa de telecomunicacions. L’agent de l’FBI els va proporcionar documents que aparentment eren veritables, quan en realitat havien sigut preparats pel Govern dels EUA per acusar-los d’espionatge.

Tecnologia dels EUA

D’altra banda, el fiscal general nord-americà va apuntar que en una altra cort al Districte de Nova Jersey s’ha fet pública una altra imputació contra quatre individus, dels quals tres són efectius d’Intel·ligència de la Xina, per suposadament «conspirar per actuar als EUA com a agents il·legals en nom d’un Govern estranger».

«L’acusació al·lega que entre el 2008 i el 2018 els acusats van fer servir com a tapadora un suposat institut acadèmic xinès per captar individus als EUA i altres missions d’intel·ligència de la Xina», va explicar Garland. Entre altres missions, suposadament van intentar aconseguir tecnologia i equipament dels EUA per enviar-ho a la Xina i van intentar desbaratar protestes en territori nord-americà.

A aquestes dues causes obertes s’hi afegeix una tercera, també davant la Cort de Districte de l’Est de Nova York, en la qual l’Executiu de Washington ha presentat càrrecs contra set individus que presumptament treballaven per a Pequín «per amenaçar, fuetejar i forçar un resident als EUA que tornés a la Xina».

Notícies relacionades

«Dijous passat vam arrestar dos dels acusats», va indicar Garland, que va afegir que la Xina sol localitzar presumptes fugitius del país en altres parts del món per obligar-los a retornar al seu territori.

«Com aquests casos demostren, el Govern de la Xina va buscar interferir en els drets i llibertats d’individus als EUA i soscavar el nostre sistema judicial que protegeix aquests drets», va apuntar Garland, que va assegurar que el Departament de Justícia «no tolerarà» els esforços de cap potència estrangera de minar el compliment de la llei.