Presa de possessió

L’ultra Giorgia Meloni ja és primera ministra d’Itàlia

La líder d’extrema dreta es converteix en la primera dona al capdavant del govern italià

Meloni jura el càrrec com a primera ministra dItàlia.

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Giorgia Meloni ja és primera ministra d’Itàlia. La cap del partit d’extrema dreta Germans d’Itàlia i líder de la coalició de les tres dretes que van guanyar les últimes eleccions, ha jurat en el càrrec aquest dissabte en una cerimònia realitzada al palau del Quirinal. Comença així el repte de l’Executiu més dretà de la història republicana del país transalpí, que encamina Itàlia cap a escenaris inèdits i genera preocupació dins i fora del país.

«Juro de ser fidel a la República, observar lleialment a la Constitució, les lleis i exercir les meves funcions a favor de l’interès exclusiu de la nació», ha dit Meloni, pronunciant el jurament de lleialtat a la República amb què els Governs italians prenen possessió. Després de Meloni, han anat jurant un a un els 24 ministres que componen el seu Executiu. Els primers han sigut els dos vice primers ministres, Antonio Tajani i Matteo Salvini, respectivament, representants de Força Itàlia i la Lliga, els dos partits aliats de la ultradretana. «Ara, a treballar», ha dit la presidenta.

La posada en escena a la Sala de Festes del Quirinal, molt escenogràfica com de costum, però també breu, també ha permès veure de prop els rostres d’alguns dels ministres menys coneguts. De fet, Meloni ha decidit crear alguns ministeris nous i canviar de nom d’altres. És el car de la cartera de Desenvolupament Econòmic que ha passat a dir-se Ministeri d’Empreses i Made in Italy, i el nou ministre del qual és Adolfo Urso, pertanyent a Germans d’Itàlia i expresident de la Comissió parlamentària de Vigilància dels Serveis Secrets.

La sobirania alimentària i el mèrit

Un altre és el cas de Francesco Lollobrigida, cunyat de Meloni i nou ministre d’Agricultura i Sobirania Alimentària, el que remet a la intenció de donar un pes més gran a la gastronomia italiana (com també va fer el president francès, Emmanuel Macron, que també ha creat una cartera amb aquest nom). De la mateixa manera, també hi haurà el Ministeri d’Educació i Mèrit (abans de la Pública Educació), el de Ministeri del Sud i del Mar, i el dels Assumptes Europeus, Polítiques de Cohesió i del Pla de Recuperació postpandèmic.

En la mateixa línia, Meloni també ha optat per destinar a Eugenia Roccella, una coneguda antiavortista («l’avortament no és un dret», ha arribat a dir), com a nova responsable del Ministeri de la Família, de la Natalitat i de la Igualtat d’Oportunitats. Una cosa que, en l’immediat, ha suscitat inquietud entre els col·lectius feministes. «Crec que només una dona que odia les dones podia elegir Roccella», ha comentat la senadora Sandra Zampa, del Partit Democràtic. Més encara, la paritat de gènere en el nou Executiu també és un gran absent; només sis dels 24 llocs estan ocupats per dones.

Inclinació política

Més flagrant encara és la clara inclinació política, i no tècnica, del nou Executiu. Només sis ministres poden considerar-se tècnics i almenys dos són figures molt pròximes als partits de la coalició. Es tracta del jutge Carlo Nordio, figura vinculada a Germans d’Itàlia i nou cap del disputat ministeri de Justícia, la cartera que volia Silvio Berlusconi, el fundador de Força Itàlia. I també de Matteo Piantedosi, el nou ministre de l’Interior. Piantedosi és un funcionari públic que va ser cap de gabinet de Salvini i ha estat sota investigació de la justícia italiana pel seu paper en el bloqueig dels desembarcaments de migrants quan el cap de la Lliga estava en el Govern juntament amb els 5 Estrelles (2018-2019).

Quant als ministeris de pes, destaca el d’Economia que dirigirà Giancarlo Giorgetti, pertanyent al sector moderat de la Lliga, i Exteriors, que estarà en mans de Tajani, mentre que la cartera de Defensa estarà liderada per Guido Crossetto, braç dret de Meloni.

Amb això com a punt de partida, la transició de poder a Itàlia continuarà diumenge amb la cerimònia de comiat del primer ministre sortint Mario Draghi, cosa que el seguirà el primer Consell de Ministres, previsiblement dilluns, quan s’espera que es porti a terme la ratificació per part del Parlament de la presa de possessió.

Le Pen i Orbán, eufòrics 

Notícies relacionades

El triomf de Meloni ha suscitat l’eufòria d’alguns polítics europeus d’extrema dreta. «A tot arreu a Europa, els patriotes estan prenent el poder», ha escrit a les xarxes socials Marine Le Pen, la líder gal·la d’Agrupació Nacional. «És un gran dia per a la dreta europea», ha afirmat, per la seva banda, el primer ministre hongarès, Víktor Orbán. 

Més cautes han sigut, en canvi, les felicitacions de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, del president del Consell Europeu, Charles Michel, i de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. «Estic preparada per treballar juntes d’una forma constructiva per donar respostes als desafiaments que ens esperen», ha dit aquesta última.