Pugna en el Partit Conservador

Johnson torna al Regne Unit i reforça els rumors sobre la seva possible tornada política

L’ex primer ministre, que es trobava de vacances a la República Dominicana, ha sigut esbroncat a l’avió

Johnson torna al Regne Unit i reforça els rumors sobre la seva possible tornada política

HENRY NICHOLLS / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Boris Johnson ja està de tornada a la Gran Bretanya, on considera un audaç intent de guanyar un segon mandat com a primer ministre només setmanes després que es veiés obligat a dimitir, amb alguns col·legues advertint que la seva tornada podria crear més caos polític.

Johnson, que es trobava de vacances a la República Dominicana quan Liz Truss va dimitir, ha sigut esbroncat per alguns passatgers a l’avió de tornada a la Gran Bretanya, segons ha explicat un periodista de Sky News en el vol.

Segons el corresponsal, que va fer una foto de l’exlíder conservador dins de l’avió, Johnson «està volant de tornada en classe econòmica juntament amb la seva dona i fills», i la foto va ser presa per Michael Herd de Sky.

L’ex primer ministre, que va abandonar el Parlament el 20 de juliol dient «Fins aviat, baby!», encara no ha anunciat oficialment la seva candidatura però ja ha rebut el suport de dotzenes de legisladors conservadors. Tot i així, Johnson necessita aconseguir 100 candidatures per ser considerat.

Segons el ministre de Comerç, James Duddridge, Johnson estava «disposat» a tornar de les seves vacances per optar a un segon mandat. «Va dir: ‘Ho farem, estic preparat’», ha explicat que li va comunicar l’ex primer ministre a través d’una conversa per WhatsApp.

Seria una extraordinària resurrecció política per a l’experiodista, que va deixar el càrrec involucrat en un escàndol però rondinant que els seus col·legues «van canviar les regles a meitat del camí» d’una carrera, un cop als legisladors conservadors que no li van permetre complir un mandat complet.

«Espiral de mort»

La perspectiva de la tornada de Johnson al govern és un tema que polaritza molts en el Partit Conservador, que està profundament dividit.

Per a alguns legisladors conservadors, Johnson és un guanyador de vots, capaç d’atraure tot el país no només amb la seva celebritat sinó també amb la seva marca d’optimisme energètic.

Per a d’altres, Johnson és una figura tòxica i la qüestió és si pot convèncer les dotzenes de legisladors que el van abandonar que ara és la persona que pot unir el partit i donar un tomb a la seva decadent fortuna.

L’exlíder conservador William Hague ha indicat aquest divendres passat que la tornada de Johnson era possiblement la pitjor idea que havia escoltat en gairebé mig segle com a membre del partit. Va dir que conduiria a una «espiral de mort» per als conservadors.

Johnson està sent investigat per la Comissió de Privilegis del Parlament per determinar si va mentir a la Cambra dels Comuns sobre les festes de tancament. Si es descobreix que els ministres han enganyat a posta el Parlament, s’espera que dimiteixin.

Successió accelerada

El concurs per convertir-se en el quart primer ministre britànic en quatre anys, i qui substitueixi la caiguda Liz Truss, s’ha accelerat perquè duri només una setmana. Segons les normes, només tres candidats podran arribar a la primera votació dels legisladors dilluns a la tarda, i els dos últims se sotmetran a la votació dels membres del partit per obtenir un resultat divendres vinent.

L’exministra de Defensa, Penny Mordaunt, es va convertir en la primera candidata en declarar oficialment la seva intenció de postular-se per ser la pròxima líder del Partit Conservador, però Johnson i Rishi Sunak, que va ser el seu ministre de Finances, van encapçalar els possibles aspirants abans de la votació de la setmana vinent.

Si Johnson aconsegueix el número necessari de candidatures, és probable que s’enfronti a Sunak, que va dimitir del gabinet de Johnson al juliol, al·legant que el seu antic cap era incapaç de prendre decisions difícils.

Sunak, el favorit de les cases d’apostes, és el primer candidat al lideratge que arriba al llindar de 100 candidatures per entrar en la contesa abans de la data límit de dilluns, segons els mitjans de comunicació. Johnson compta actualment amb la meitat d’aquests suports. El guanyador seria el cinquè Primer ministre britànic en sis anys.

Els aspirants han de presentar abans de les 14.00 (13.00 GMT) de dilluns el suport d’almenys 100 dels 357 parlamentaris conservadors, fet que limita la carrera a un màxim de tres candidats.

Notícies relacionades

Aquests representants celebraran dues votacions: la primera reduirà l’elecció a dos candidats i la segona servirà com a «indicació» als membres del partit sobre l’opció preferida dels diputats.

Després, llevat que un dels dos candidats es retiri, seran els afiliats del Partit Conservador els que concloguin la qüestió en una votació telemàtica el 28 d’octubre.