Polèmica al Regne Unit

L’oposició britànica demana que Liz Truss no rebi la pensió de més de 130.000 euros a l’any

«Treballar 45 dies no t’hauria de donar la pensió», assenyala el líder del Partit Liberaldemòcrata

L’oposició britànica demana que Liz Truss no rebi la pensió de més de 130.000 euros a l’any

JESSICA TAYLOR / AFP

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La conservadora Liz Truss no hauria de rebre la pensió de 115.000 lliures (131.675 euros) a l’any a què tindria dret com a ex primera ministra britànica, va dir aquest divendres el líder del Partit Liberaldemòcrata, Ed Davey. En unes declaracions a la ràdio LBC, el polític va assenyalar que la majoria de la gent ha de treballar almenys 35 anys per tenir dret a cobrar la pensió estatal al Regne Unit, que se situa en 185 lliures (211 euros) a la setmana.

«Crec que treballar 45 dies [el temps de Truss en el poder] no t’hauria de donar la pensió, que és molt més del que la gent cobra després de tota una vida treballant», va afegir Davey. Truss va accedir al càrrec de primera ministra el 6 de setembre després d’un procés intern que va durar diverses setmanes, però aquest dijous va anunciar la seva dimissió arran del caos que ha envoltat la seva gestió pel seu controvertit programa econòmic, que va provocar turbulències als mercats, cosa que la va obligar a revertir gairebé totes les mesures.

El líder del Partit Laborista, Keir Starmer, també ha reclamat que Truss no rebi cap pensió. «Hauria de rebutjar-la. Crec que és el correcte [...], no té dret a això, hauria de rebutjar-la i no acceptar-la», va assenyalar Starmer en el programa Good morning Britain de la ITV.

Notícies relacionades

Les crítiques a l’ex primera ministra no han cessat des que s’han fet públiques les xifres de la pensió, i personalitats d’institucions públiques s’han pronunciat per mostrar el seu descontentament. Segons The Guardian, Mark Serwotka, secretari general del Sindicat de Serveis Públics i Comercials, ha expressat: «En un moment en què un de cada cinc funcionaris recorre als bancs d’aliments i el 35% se salta els àpats perquè no té menjar, és grotesc que Liz Truss pugui anar-se’n amb el que en realitat és una bonificació de 115.000 lliures».

Al seu torn, la secretària general de la Unió d’Universitats i Col·legis, Jo Grady, també s’ha manifestat en contra que Truss rebi la pensió: «Milions de treballadors del sector públic, incloent-hi els que transformen vides en l’educació, estan sumits en una devastadora crisi del cost de la vida. Els baixos salaris fan que milers i milers de persones se saltin els àpats i restringeixin l’ús de l’energia». A més, considera per als britànics: «S’horroritzaran al veure que és recompensada per uns errors tan catastròfics. Hauria de fer el correcte i renunciar als diners».

Temes:

Pensions