Crisi al Regne Unit

La possible tornada de Boris Johnson a la competició pel lideratge enfronta els conservadors

Rishi Sunak es perfila com a favorit en la nova elecció a primer ministre

  • Multimèdia | Desgovern al Regne Unit: els despropòsits des de Thatcher fins a Truss

La possible tornada de Boris Johnson a la competició pel lideratge enfronta els conservadors

ALBERTO PEZZALI / BEN STANSALL

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La possibilitat que Boris Johnson miri de recuperar les claus del 10 de Downing Street divideix el Partit Conservador. A uns els bull la sang d’indignació, als altres de plaer. El nom de Johnson, per grotesc que sembli, circula com el d’un dels favorits a succeir Liz Truss, tres mesos després de ser deposat pels seus col·legues, després d’una onada d’escàndols i corrupteles durant gairebé tres anys de mandat caòtic. Johnson continua sent diputat, però lluny d’atendre les seves obligacions al Parlament es trobava a la República Dominicana de vacances quan Truss va presentar dijous la renúncia. Tot just una hora més tard els seus aliats iniciaven la campanya per «portar de tornada Boris», que pel que sembla desitja continuar «la tasca que va deixar a mitges». També està a mitges la investigació contra ell del Comitè de Privilegis per haver mentit al Parlament sobre les festes a Downing Street durant la pandèmia. «Fins que aquesta investigació no es completi no hauria de tenir la possibilitat de tornar al Govern», ha declarat el veterà diputat ‘tory’, Roger Gale.

Johnson no s’havia pronunciat sobre els seus plans a mitja tarda de divendres. Tampoc ho havia fet el que podria ser el seu rival més directe, Rishi Sunak, l’exministre de Finances i favorit segons molts. Sunak ha guardat un discret silenci des que va ser derrotat en les primàries per Truss. Penny Mordaunt, actual líder de la Cambra dels Comuns i una altra de les aspirants en la passada competició ha sigut la primera de confirmar la seva candidatura.

Preocupació dels mercats

Notícies relacionades

En la improvisada elecció d’urgència del tercer primer ministre conservador des de començament d’any no hi ha rostres nous, tornen els mateixos. Mordaunt pretén ser la candidata capaç d’aglutinar diferents faccions del partit davant la divisió que provoquen Johnson i Sunak. Diversos diputats han advertit que, si Johnson torna, marxaran o votaran en contra de les propostes del nou govern per forçar una elecció general. D’altres juren i perjuren que no perdonaran mai la «traïció» de Sunak a l’haver precipitat, amb la seva dimissió, la caiguda de Johnson. A favor d’aquest últim s’havien manifestat almenys tres ministres, Ben Wallace, Simon Clarke i Jacob Rees-Mogg. Sunak compta amb un fort suport entre els diputats. Va rebre 137 vots en la ronda final de la votació del grup parlamentari el juliol, davant dels 113 de Truss i els 105 de Mordaunt. Els afiliats van tenir després l’última paraula i van preferir Truss.

L’oposició continua reclamant una elecció anticipada i d’aquesta opinió és també el Financial Times. El diari econòmic que parla pensant en negocis i empreses descriu com una farsa el retorn de Johnson, una possibilitat que preocupa els mercats. Hi ha els que creuen que, malgrat el soroll que estan fent els seus aliats, Johnson pot tenir problemes per reunir les 100 nominacions necessàries dels seus col·legues abans de dilluns a les 2 de la tarda, quan s’acaba el termini per a la presentació de candidatures.