Crisi política al Regne Unit

Aquests són els candidats a succeir Liz Truss en el lideratge ‘tory’

  • Multimèdia | Desgovern al Regne Unit: els despropòsits des de Thatcher fins a Truss

Aquests són els candidats a succeir Liz Truss en el lideratge ‘tory’

DPA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Partit Conservador britànic obre aquest divendres una frenètica campanya per trobar successor a la dimitida primera ministra Lizz Truss al capdavant del Govern, tot i que l’oposició reclama eleccions per acabar amb mesos de caos polític. Després de 44 dies en el càrrec, marcats per una crisi econòmica desencadenada especialment per les seves pròpies decisions, la líder conservadora va anunciar dijous la seva dimissió. Els ‘tories’ han ideat una fórmula exprés de tal manera que la nominació dels candidats a succeir Truss finalitzarà dilluns. El 28 d’octubre, a tot estirar, s’ha de conèixer el nou líder conservador. La necessitat de comptar amb l’aval de 100 diputats limitarà la contesa a tres opcions. A continuació, els principals candidats.

Rishi Sunak

L’exministre de Finances i multimilionari d’origen indi a què Truss va vèncer havia advertit del desastre que suposaria l’estratègia econòmica del seu rival. Després de la derrota no ha tornat a fer cap declaració, però els seus aliats han començat a agitar el seu perfil de nou. Per a alguns conservadors, Rishi Sunak és el ministre que va treure el Regne Unit de la pandèmia de covid; per a d’altres, el traïdor que va apunyalar Boris Johnson o el rival de Liz Truss que previsorament va advertir que els seus plans fiscals sembrarien el caos. Va ser la dramàtica decisió de Sunak de renunciar al juliol la que va desencadenar una onada de dimissions de ministres, cosa que finalment va obligar Johnson a renunciar a contracor al màxim càrrec de Downing Street.

Boris Johnson

Hi ha un important sector ‘tory’ fidel a Boris Johnson que està enarborant la seva tornada. Sense anar més lluny, poc després de la dimissió de Truss asseguraven que l’ex primer ministre estava tornant del Carib per provar sort per segona vegada. Els seus defensors posen èmfasi en la legitimitat del seu mandat a l’arrasar a les urnes el desembre del 2019. Hi ha dubtes, tanmateix, que Johnson, molt popular entre les bases, pugui arribar als 100 suports que necessitaria entre els diputats, on desperta amors i fòbies. Johnson va al capdavant dels sondejos amb un 32% de vots, seguit de Sunak (23%), el ministre de Defensa, Ben Wallace (10%), i la líder de la Cambra dels Comuns, Penny Mordaunt (10%).

Penny Mordaunt

L’actual líder de la Cambra dels Comuns comptava amb un important suport en les anteriors primàries fins que l’ala dreta del partit va inclinar el vot cap a Liz Truss. Aquesta carismàtica exministra de Defensa, de 49 anys, es va lluir dilluns quan va aparèixer al Parlament en substitució de Truss per respondre a l’oposició, defensant amb aplom el gir en la política econòmica del Govern.

Suella Braverman

Notícies relacionades

La dimissió com a ministra d’Interior de Suella Braverman, estrella emergent de la facció més a la dreta dels ‘tories’, i la seva substitució per Grant Shapps, un dels capitostos de la revolta contra la reforma fiscal de Truss, va ser l’últim símptoma que la primera ministra ja no sostenia les regnes del poder. També va ser candidata a Downing Street contra Truss. Ultraconservadora de 42 anys, havia sigut nomenada ministra de l’Interior per Truss, encarregada en particular del tema de la immigració il·legal.

Ben Wallace

El ministre de Defensa havia decidit no llançar-se a la carrera per consagrar-se en la seguretat del país, però en els últims dies el seu nom ha ressonat com una possible figura d’unitat per al partit. No obstant, Ben Wallace, de 52 anys, va semblar descartar aquest escenari, assegurant que volia seguir al capdavant de la cartera de defensa.