Reunió d’alt nivell

La UE busca a Algèria frenar la dependència del gas rus

  • La comissària europea d’Energia visita el país magribí per aprofundir en la relació energètica

La UE busca a Algèria frenar la dependència del gas rus
3
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

A les portes de l’hivern, la Unió Europea (UE) busca consolidar el gas algerià per frenar la dependència de Rússia. La comissària europea d’Energia, Kadri Simson, i el seu homòleg algerià, Mohamed Arkab, han acordat aquest dilluns aprofundir en la relació energètica que mantenen tots dos territoris i han obert la porta a augmentar el gas disponible per exportar a Europa. «Soc a Algèria per portar la cooperació energètica entre la UE i Algèria a un nivell superior», ha defensat la mandatària durant la Reunió d’Alt Nivell sobre Energia entre la UE i Algèria celebrada a la capital del país magribí.

«Els dos països ens volem beneficiar d’un augment del gas algerià potencialment disponible per exportar a Europa», ha manifestat Simson. Ha explicat que aquest «augment» es podria portar a terme a través de les empreses europees que operen al país. A més, ha defensat que «és una cooperació en la qual tots dos territoris guanyem, Algèria ha sigut sempre un subministrador de gas fiable i Europa és el seu principal mercat».

Durant la trobada, la UE també s’ha compromès a «mobilitzar un finançament considerable» per invertir en energies renovables. Simson ha defensat que Algèria «té el potencial per ser líder a nivell global com a productor d’energies renovables».

Durant la seva visita a Alger, Simson també s’ha reunit amb les diferents empreses europees que operen a nivell local a Algèria, entre elles, l’espanyola Naturgy. La comissària europea d’Energia tancarà aquest dimarts la seva visita després de pronunciar el discurs d’obertura del Fòrum Empresarial de l’Energia Algèria-UE.

Augment de la producció

Aquest mateix dilluns, Sonatrach, l’empresa estatal algeriana responsable de l’explotació del gas i petroli d’aquest país magribí, ha anunciat que augmentarà la seva producció. Es tracta de dos jaciments al sud del país que explota conjuntament amb l’empresa italiana ENI.

Segons ha informat, aquests jaciments arribaran als dos milions de metres cúbics al dia a finals d’any, el doble del que extreu actualment. A més, ha afegit que aquest increment servirà per «impulsar les exportacions de gas d’Algèria destinades al mercat europeu», segons el comunicat de l’empresa.

La crisi energètica provocada per la guerra a Ucraïna ha provocat que Europa busqui nous mercats per deixar de comprar gas a Rússia. Precisament, la primera ministra francesa, Elisabeth Borne, també es trobava aquest dilluns a Alger per assistir al Fòrum empresarial francoalgerià amb l’objectiu de reforçar les relacions bilaterals entre els dos països.

La crisi Espanya-Algèria

Notícies relacionades

Algèria ha sigut històricament el proveïdor més important de gas per a Espanya, tot i que aquest últim any els Estats Units l’han superat. A finals del 2021, Algèria va tallar el subministrament de gas per un dels dos gasoductes que connectaven els dos països. En concret, va tancar la canalització que passava pel Marroc abans de creuar l’estret, davant el seu enuig amb Rabat. Després d’aquesta decisió, Algèria es va comprometre a continuar subministrant gas a Espanya pel gasoducte que continua operatiu i a través de gas liquat.

Des de fa un any, Madrid i Alger també viuen una etapa delicada marcada per la suspensió, per part d’Algèria, del tractat d’amistat entre els dos països el mes de juny passat. Un moviment de les autoritats magribines que evidenciava el seu malestar pel canvi de posició d’Espanya sobre el Sàhara Occidental. Més enllà de la crisi diplomàtica, el gas ha continuat circulant. A més, la setmana passada, l’espanyola Naturgy va firmar un acord amb Sonotrach per a la revisió del preu dels seus contractes d’aprovisionament i estan negociant per fixar les condicions per a l’any que ve.