Crisi energètica

La UE acorda més sancions a Rússia, amb compromís de limitar el preu del petroli

Brussel·les respon a l’annexió il·legal russa de quatre nous territoris ucraïnesos

La UE acorda més sancions a Rússia, amb compromís de limitar el preu del petroli
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els països de la Unió Europea han acordat aquest dimecres el vuitè paquet de sancions contra Rússia, que inclou un compromís per fixar un límit al preu del petroli rus si la quantitat es pacta amb el G-7 i altres països, en resposta a l’annexió il·legal de quatre nous territoris ucraïnesos.

«Acabem d’arribar a un acord polític sobre noves sancions contra Rússia: una resposta contundent de la UE a l’annexió il·legal de territoris ucraïnesos per part de [el president rus, Vladímir] Putin», ha indicat la presidència txeca de torn del Consell de la UE a través de Twitter.

El límit al preu del petroli consisteix a permetre el transport del petroli rus i els seus derivats en l’àmbit mundial només si Moscou el pot vendre a un preu igual o inferior al fixat, per rebaixar així els seus ingressos amb els quals poder finançar la guerra contra Ucraïna i limitar el seu impacte en la crisi energètica.

Segons han explicat a EFE diverses fonts diplomàtiques, a l’acord, que encara s’ha d’aprovar formalment, s’ha arribat després d’acceptar les demandes de Grècia, Xipre i Malta que la proposta només es portarà a terme si l’aplica una coalició més àmplia de països, atès el temor que les seves navilieres puguin perdre quota de mercat davant els competidors.

Dirigents de les quatre regions annexionades

El G-7 ja va assolir un acord polític el setembre per limitar el petroli rus, a compte d’ultimar la mesura en els pròxims mesos. La nova ronda de sancions també prohibeix als ciutadans europeus formar part dels consells d’administració de les empreses públiques russes, en un paquet que la UE ha acordat en resposta a l’annexió de les regions ucraïneses de Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Khersoni a la mobilització parcial que ha decretat el president Vladímir Putin.

Els Vint-i-set, de fet, han decidit sancionar els dirigents que Moscou ha imposat a les quatre regions ucraïneses, així com l’intel·lectual Alexandr Duguin, la filla del qual va ser assassinada l’agost en un atemptat terrorista i que és un dels ideòlegs del nou nacionalisme rus en què s’inspira Putin.

La UE inclourà també en la llista Alan Luxnikov, el principal accionista del fabricant d’armes rus JSC Kalashnikov Concern, i artistes o músics que han participat en actes de propaganda del Kremlin. Destaca també la inclusió de l’empresa russa Alrosa, una de les principals productores de diamants al món.

Notícies relacionades

A més, se sancionarà la companyia JSC Goznak, encarregada, entre altres coses, d’imprimir els passaports que Moscou distribueix a les regions ocupades del Donbass, i altres empreses relacionades amb la provisió d’armes a l’Exèrcit rus i una d’implicada en la investigació nuclear per a ús civil.

La UE vetarà, també, l’exportació de tecnologia als sectors de l’aviació, de l’electrònica i de substàncies químiques.