Possible sabotatge

Suècia rebutja donar accés a Rússia a la seva investigació sobre les fuites dels gasoductes Nordstream

Alemanya, Dinamarca i Suècia van anunciar a principis d’octubre la seva intenció de crear un grup conjunt d’investigació

Suècia rebutja donar accés a Rússia a la seva investigació sobre les fuites dels gasoductes Nordstream

FABRIZIO BENSCH

1
Es llegeix en minuts
France Presse

Suècia va negar aquest dilluns a Rússia l’accés a la seva investigació sobre el suposat sabotatge dels gasoductes Nord Stream 1 i 2 al mar Bàltic i li va suggerir portar a terme la seva pròpia indagació. «A Suècia, les investigacions preliminars són confidencials i evidentment, és el cas en aquest tema», va declarar la dimitida primera ministra Magdalena Andersson, durant una roda de premsa.

Rússia va realitzar reiterades peticions per participar en les investigacions danesa i sueca sobre les explosions submarines del 26 de setembre, que van provocar fuites de gas. Cada nació és lliure de realitzar una investigació a la zona, ja que es tracta d’aigües internacionals, va remarcar Andersson, que va dimitir el 14 de setembre i es manté en el càrrec fins que es formi un govern de dretes al país nòrdic.

Suècia va tancar un perímetre de la zona la setmana passada per a la seva pròpia investigació, però ha aixecat la restricció i avui, «és possible per a altres barcos accedir a la zona», segons Andersson. Del costat danès, el cap de la diplomàcia Jeppe Kofod va dir el 28 de setembre haver «informat Rússia» de l’inici d’una investigació del seu país, però que no tenia «cap desig» de parlar amb Moscou. «Volem arribar al fons d’això, i ho fem amb els nostres aliats», va insistir.

Investigació conjunta

Notícies relacionades

Alemanya, Dinamarca i Suècia van anunciar a principis d’octubre la seva intenció de crear un grup conjunt d’investigació. La fiscalia alemanya va informar dilluns que la justícia alemanya havia obert una investigació sobre les fuites i que els investigadors sospiten que l’acte va ser «una explosió provocada de manera intencional i un sabotatge».

La fiscalia sueca també privilegia la hipòtesi d’un sabotatge. Rússia, sospitosa d’estar possiblement darrere de les explosions, va contraatacar i va assenyalar els Estats Units, que al seu torn van negar tota responsabilitat. Els dos gasoductes connecten els jaciments de gas russos amb Alemanya a través del mar Bàltic.

Temes:

Rússia Suècia