Sentenciats a mort

Human Rights Watch denuncia tortures per part de la Policia de Bahrain als detinguts

  • Un nou informe de Human Rights Watch i l’Institut de Bahrain pels Drets i la Democràcia revela els mètodes de maltractaments que s’han utilitzat amb diversos presidiaris que es troben al corredor de la mort

Human Rights Watch denuncia tortures per part de la Policia de Bahrain als detinguts

EFE

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Fa gairebé cinc anys, la policia de Bahrain va arrestar Zuhair Ibrahim Jasim Abdalà. Quan el van detenir, els agents li van treure la roba per violar-lo i van amenaçar de violar la seva dona. Va estar 55 dies en règim d’incomunicació. Durant aquest infern, va ser exposat a maltractaments i tortura, com la nuesa forçada, l’electrocució, l’assetjament sexual o les pallisses. Incapaç de suportar tal sofriment, Abdalà va confessar. La policia va aconseguir que admetés la pertinença a una organització terrorista, la participació en l’assassinat de membres de les forces de seguretat i la fabricació i detonació d’explosius. Avui, Abdalà, sense un judici just, es troba al corredor de la mort.

Un nou informe de Human Rights Watch ha revelat la història d’Abdalà i de set presos més que, com ell, no haurien d’estar esperant ser executats. Juntament amb l’Institut de Bahrain pels Drets i la Democràcia, la investigació mostra com els tribunals del país han condemnat i sentenciat a mort els acusats després de judicis manifestament injustos, basats únicament o principalment en confessions suposadament coaccionades per tortura i maltractaments. Actualment hi ha 26 homes al corredor de la mort, amb les seves apel·lacions esgotades. L’informe se centra en els casos de vuit d’ells. 

«Les nombroses violacions de drets humans que són subjacents a aquestes sentències de mort no reflecteixen un sistema de justícia sinó un patró d’injustícia», ha denunciat Michael Page, subdirector per a l’Orient Mitjà de Human Rights Watch. L’informe «La cort està satisfeta amb la confessió»: Les sentències de mort a Bahrain segueixen la tortura i els judicis falsos» es basen principalment en registres judicials i altres documents oficials. De manera sistemàtica, els tribunals van violar els drets dels acusats a un judici just, inclòs el dret a un advocat durant els interrogatoris, el dret a contrainterrogar els testimonis de càrrec i basar-se en informes de fonts secretes.

A més, molts d’ells van mirar de denunciar els mètodes sota els quals havien sigut coaccionats per obtenir una confessió. L’abril del 2018, Abdalà va presentar una denúncia per tortura davant l’Oficina del Defensor del Poble i la Unitat d’Investigacions Especials del Ministeri de l’Interior. El restaurador, pare de cinc fills, va argumentar que la coerció va invalidar la seva confessió i que el cas s’hauria de suspendre a l’espera dels resultats de les investigacions. La seva sol·licitud va ser rebutjada per la cort que també va desestimar les denúncies de tortura. En el veredicte, va afirmar «estar segura de la validesa i serietat de [les] investigacions». Cinc mesos després, Abdalà va ser condemnat a mort sobre la base de la seva «confessió».

26 homes al corredor de la mort

Notícies relacionades

«És particularment terrible sentenciar a mort persones enmig d’acusacions de tortura i després de judicis manifestament injustos», ha assenyalat Joshua Colangelo-Bryan, consultor de Human Rights Watch i autor principal de l’informe. El règim de Bahrain és conegut pel seu historial d’abusos als drets humans, especialment durant les protestes de la Primavera Àrab del 2011 que van culminar amb una escombrada de la dissidència. Sis persones han sigut executades a Bahrain des del 2017, quan el país va posar fi a una moratòria de facto de set anys sobre la pena de mort.

Els 26 homes que ara estan al corredor de la mort poden ser executats una vegada que el rei Hamad bin Isa al-Khalifa ratifiqui les seves sentències. Per això, des de Human Rights Watch, alerten de la urgència de la seva situació. «El rei Hamad hauria de commutar totes les penes de mort immediatament i el govern hauria de restablir la moratòria de facto de les execucions», ha conclòs Colangelo-Bryan.