Estret de Kertx

Una forta explosió destrueix parcialment el principal pont que uneix Rússia amb Crimea

El Kremlin ha reiterat que un atac contra aquesta infraestructura seria una línia vermella que no permetria passar sense resposta

  • Guerra d’Ucraïna: Última hora de la invasió russa, en directe

Una forta explosió destrueix parcialment el principal pont que uneix Rússia amb Crimea
2
Es llegeix en minuts
Reuters

Un camió bomba ha fet malbé parcialment aquest dissabte el pont geoestratègic de l’estret de Kertx, la principal ruta de connexió entre Rússia i Crimea, la península ucraïnesa annexionada per Moscou el 2014. Pel Kremlin, un atac contra aquesta infraestructura és una línia vermella que no permetria passar sense resposta, ha reiterat en diverses ocasions el Ministeri de Defensa al llarg la invasió russa a Ucraïna.

El sinistre va provocar l’incendi de set tancs de combustible d’un tren que es desplaçava feia la regió prorussa. «Hi ha hagut un col·lapse parcial de dos trams de la part automobilística del pont», va explicar el Comitè Nacional Antiterrorista de Rússia (NAC) a l’agència TASS. L’explosió va succeir a les 03.07 hores, hora local, des del costat de la península de Taman, que està al davant de la península de Kertx, i no s’han produït ferits o morts, han detallat les autoritats locals.

Trànsit suspès, però hi ha ferris

El trànsit ferroviari i automobilístic ha sigut suspès pel pont i s’han començat els treballs per oferir un servei de ferri a l’estret de Kertx, ha indicat a primera hora el ministre de Transports en funcions, Nikolai Lukaixenko, d’acord amb TASS.

A més, la navegació marítima en l’estret no ha sigut interrompuda de moment, ha concretat l’Agència Federal per al Transport Marítim i d’Aigües Interiors (Rosmorrechflot).

Putin ordena una investigació

El president rus, Vladímir Putin, ha ordenat la creació d’una comissió governamental, ha anunciat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. «Putin ha rebut diferents informes dels organismes encarregats de fer complir la llei i ha instruït el primer ministre rus, Mikhaïl Mixustin, que creï una comissió «per esbrinar les causes de l’incident i eliminar les conseqüències al més aviat possible».

Notícies relacionades

Les accions no queden allà. D’una banda, el ministre d’Emergències, Aleksandr Kurenkov, i el ministre de Transports, Guennadi Saveliev, s’han desplaçat fins al lloc dels fets. De l’altra, l’assessor del governador de Crimea, Oleh Kriutxkov, afirma que estan circulant «moltes informacions enemigues falses» sobre l’incident.

El maig del 2018, Putin va inaugurar el tram automobilístic pel pont de Crimea sobre l’estret de Kertx, el més llarg d’Europa, de 19 quilòmetres, per trencar l’aïllament de la península. A finals del 2019 es va inaugurar també el tram ferroviari pel pont, condemnat tant per Ucraïna com per Occident, que segueixen considerant la península part del territori ucraïnès.