L’ofensiva de Rússia a Ucraïna

Biden: «L’Harmagedon nuclear és més a prop que mai des de la crisi dels míssils de Cuba»

El president dels EUA no creu que Putin «estigui fent broma» quan parla sobre l’ús d’aquestes armes

  • Segueixi les últimes notícies de la guerra a Ucraïna en directe

Biden: «L’Harmagedon nuclear és més a prop que mai des de la crisi dels míssils de Cuba»

KYLE MAZZA

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Joe Biden, va dir dijous que el món està sotjat per un «Harmagedon» nuclear per primera vegada des de la guerra freda.

«No ens hem enfrontat a un possible Harmagedon des de Kennedy i la crisi dels míssils» a Cuba el 1962, va dir Biden en un acte de recaptació de fons del Partit Demòcrata a Nova York. El president Valdimir Putin «no fa broma» quan amenaça d’utilitzar armes nuclears per continuar la seva invasió d’Ucraïna, va dir Biden.

El mandatari va fer inusualment forts comentaris sobre els riscos de les amenaces nuclears de Putin mentre parlava a partidaris demòcrates a la casa de James Murdoch a Manhattan, fill de Rupert Murdoch, magnat dels mitjans de comunicació.

Biden va fer referència al desafiament nuclear que la llavors Unió Soviètica va iniciar a l’estacionar míssils a Cuba, un rang d’abast pròxim als Estats Units.

«Per primera vegada des de la crisi de míssils a Cuba, tenim una amenaça directa de l’ús d’armes nuclars si les coses segueixen per aquest camí.»

Atacs tàctics

Putin ha fet amenaces poc dissimulades sobre l’ús d’armes nuclears si considera esgotades les opcions a Ucraïna per frenar la forta resistència Kíiv, recolzat en occident.

Alguns experts opinen que es poden produir possibles atacs tàctics amb armes relativament petites. Però Biden va advertir que fins i tot un atac tàctic en una àrea limitada podria desencadenar un conflicte més greu.

«És un home a qui conec bastant bé», va dir Biden. Putin «no fa broma quan parla sobre el potencial ús d’armes nuclears tàctiques, o d’armes químiques o biològiques, perquè el seu exèrcit és, diguem-ne, significativament menys capaç».

Notícies relacionades

«Però no crec que tingui la capacitat d’utilitzar fàcilment una arma tàctica nuclear i no acabar amb un Harmagedon», va assegurar Biden.

«Estic intentant imaginar quina és la sortida de Putin», va dir Biden. ¿On troba una sortida? ¿On es veu ell mateix en una posició que no només perd prestigi, sinó un poder significatiu a Rússia?», va afegir.