Guerra d’Ucraïna

La central nuclear de Zaporíjia torna a quedar desconnectada de la xarxa elèctrica pels bombardejos

  • L’AIEA descriu la represa de les hostilitats com a «tremendament irresponsable» i continuarà negociant una «zona de seguretat»

La central nuclear de Zaporíjia torna a quedar desconnectada de la xarxa elèctrica pels bombardejos

BAI XUEQI / XINHUA NEWS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ucraïna, Rússia i l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) han confirmat aquest dissabte que la central nuclear de Zaporíjia ha tornat a quedar desconnectada de la xarxa elèctrica després d’uns últims bombardejos nocturns dels quals els dos països s’han acusat de nou mútuament.

L’operadora energètica ucraïnesa Energoatom ha confirmat a primera hora d’aquest dissabte que «l’última línia de comunicació amb el sistema elèctric ha quedat desconnectada a les 00.59 (hora local)» i que la central ara funciona únicament amb generadors dièsel.

L’administrador rus de Zaporíjia, Vladímir Rogov, també ha confirmat la desconnexió de la central «com a resultat del bombardeig de les tropes ucraïneses».

El Govern ucraïnès calcula que la central només podrà funcionar d’aquesta manera durant 10 dies. «És necessari reparar i restablir el funcionament de les línies de comunicació de la ZNPP amb el sistema elèctric», d’acord amb el comunicat d’Energoatom a la seva pàgina de Facebook.

Baix control rus

La central, la més gran d’Europa i ara mateix sota control de militars russos, va quedar desconnectada per última vegada de la xarxa elèctrica el 5 de setembre.

Considerada com un dels grans punts estratègics de la guerra, Rússia i Ucraïna s’acusen pràcticament des de l’inici del conflicte d’efectuar bombardejos que dificulten constantment el funcionament de la instal·lació.

També l’AIEA ha confirmat la desconnexió de la planta després dels atacs. La central «ha perdut l’última font d’energia externa restant a causa de la represa dels bombardejos i ara depèn de generadors», ha fet saber el director general de l’organisme, Rafael Mariano Grossi, a través d’un comunicat.

Una vegada que s’ha estabilitzat la situació, s’han apagat 10 dels generadors, i n’han quedat 6 per proporcionar als reactors l’electricitat necessària. L’AIEA recorda que els sis reactors estan apagats en fred però requereixen electricitat per a funcions vitals de seguretat i protecció nuclear.

Notícies relacionades

De moment, tots els sistemes de seguretat de la planta continuen rebent energia i funcionen amb normalitat, segons ha informat als experts de l’AIEA el personal operatiu superior ucraïnès al lloc.

No obstant, Grossi considera que és «tremendament irresponsable» la represa dels bombardejos i ha anunciat la seva intenció de viatjar aviat a Rússia i Ucraïna per «acordar una zona de protecció de seguretat i protecció nuclear al voltant de la planta» com «un imperatiu absolut i urgent».