NEWSLETTER

Putin fins i tot sembla estar acorralat

2
Es llegeix en minuts
Putin fins i tot sembla estar acorralat

DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

En una guerra, no és fàcil emetre opinions perquè els fets estan subjectes a una estricta quarantena. Aparentment, Putin passa per mals moments. Les tropes ucraïneses, armades pels Estats Units i la UE, guanyen terreny i els russos no controlen ni les zones que presumptament s’acaben d’annexionar. En paral·lel, la mobilització dels reservistes ha fet que una part de la població s’adoni que estan en guerra. Les víctimes directes de la invasió d’Ucraïna ja no són només els oligarques amics de Putin ni els mercenaris portats de Síria. Seran joves russos amb nom i cognoms russos que tenen pares i mares que ploren quan els criden a files i encara ploraran més els hi tornen en taüts. Fins i tot per a una dictadura és difícil resistir una guerra en ple segle XXI. I més una guerra no defensiva sinó expansiva, i que no apel·la a interessos materials directes sinó a valors històrics immaterials. Putin, doncs, pateix en el camp de batalla i pateix a la rereguarda. Almenys, fins on sabem.

Notícies relacionades

Una altra mala notícia per a Putin ha passat desaparcebuda. Només un 8% del gas que es consumeix ara a Europa arriba de Rússia. El preu és alt, però el gas que no ven a Alemanya, no el pot, encara, vendre a ningú, perquè les infraestructures estan fetes per a aquesta ruta comercial. Igual que a Europa li costa molt portar gas per altres conductes, a Putin li costa vendre’l a tercers per altres conductes. I, per ara, està tenint més èxit Europa que Rússia en aquest angoixant procés de substitució. El futur pot ser millor per a Rússia, però el present és pitjor. Un altre flanc obert. 

En retrocés al front de guerra, amb protestes a territori rus, amb el gas no venut. Així d’acorralat sembla que estigui Putin. Zelenski remata la jugada i anuncia que està disposat a negociar la pau amb algú que no sigui Putin. ¿És imaginable que això ocorri? Aquest tipus de preguntes només les poden respondre especialistes com Marc Marginedas. Llegint Catherine Belton i el seu extraordinari ‘Los hombres de Putin’, un arriba a la conclusió que aquest president és fruit d’una conspiració dels antics dirigents del KGB que el deixaran caure abans que es carregui el règim. La qüestió és com i quan ho faran, no són estilistes fins.