Tràmit administratiu

La reina Isabel II va morir «de vella» segons el certificat de defunció

L’última aparició pública de la reina amb vida va ser el 6 de setembre, només dos dies abans de la seva mort

La reina Isabel II va morir «de vella» segons el certificat de defunció
1
Es llegeix en minuts

La reina Isabel II va morir de vella. La causa de la mort establerta al seu certificat de defunció no deixa escletxa a disquisicions o hipòtesis conspiradores. Hora de la mort: 15.10 h. Causa: «vellesa». Professió: «Sa Majestat la Reina». El certificat de defunció d’Isabel II, que va morir el 8 de setembre als 96 anys, es va fer públic aquest dijous per l’Arxiu Nacional d’Escòcia. Sense anar més enllà del necessari, sense forense ni dictamen metge profund, sense detalls innecessaris o indesitjables, el tràmit administratiu del certificat de defunció passa amb menys pena i menys glòria que els fastos interminables dels actes fúnebres acompanyats per la majoria dels britànics.

Després de 70 anys de regnat, Isabel II va morir al seu castell escocès de Balmoral. La seva mort va ser anunciada pel Palau de Buckingham a les 18.30 h (17.30 h GMT), però se sap que la primera ministra Liz Truss en va ser informada a les 16.30 h, gairebé una hora més tard de l’últim sospir.

El certificat va ser firmat per la princesa Anna, filla d’Isabel II, que va acompanyar la monarca durant les seves últimes hores. El seu fill gran, ara el rei Carles III, va arribar a Balmoral al migdia, però els seus altres fills Andreu i Eduard, així com el fill gran de Carles, Guillem, van arribar a la tarda. Enric, germà de Guillem, va arribar molt després. No es van acomiadar de la reina.

Notícies relacionades

El castell de Windsor, als afores de l’oest de Londres, apareix al certificat de defunció com la seva direcció «habitual». Isabel II va passar allà la major part del temps des del començament de la pandèmia de covid-19, malgrat que el palau de Buckingham a Londres és generalment la residència principal dels monarques britànics.

L’última aparició pública de la reina va ser el 6 de setembre, només dos dies abans de la seva mort, quan va encarregar a la nova primera ministra Liz Truss formar un Govern. La sobirana es va mostrar somrient, però fràgil, recolzada en el seu bastó. Res indicava cap agreujament del seu estat de salut ni la seva imminent mort.