A l’atmosfera

Alemanya alerta dels danys mediambientals per les fuites del Nord Stream

Poden alliberar a l’atmosfera metà, molt més nociu que el CO2

  • Segueix les últimes notícies de la guerra en directe

Alemanya alerta dels danys mediambientals per les fuites del Nord Stream
2
Es llegeix en minuts
EFE

Les autoritats mediambientals alemanyes alerten dels danys que poden portar a l’ecosistema les fuites de gas detectades als gasoductes russos Nord Stream 1 i 2, ja que poden alliberar l’atmosfera metà, molt més nociu que el CO2

L’Agència Federal de Medi Ambient (UBA) estima que poden alliberar-se 0,3 milions de tones de metà, segons un comunicat emès per aquest departament, que adverteix que de moment no hi ha mecanismes per segellar les canonades afectades.

Una tona de metà escalfa l’atmosfera tant com 2al llarg de cent anys, apunta aquest organisme.

Segons els càlculs d’aquesta autoritat, l’efecte climàtic de les fuites s’ha d’estimar en uns 7,5 milions de tones equivalents de CO2.

Danys a l’atmosfera

La ministra alemanya de Medi Ambient, la verda Steffi Lemke, va considerar aquest dimecres que les fuites no comporten perills greus per a l’ecosistema marítim, però sí per a l’atmosfera.

Aquestes estimacions estaven basades sobre les tres fugues detectades fins ahir al Nord Stream 1 i 2, a les quals s’hi ha sumat una quarta fuita, segons han comunicat avui fonts de la Guàrdia Costanera sueca.

Aquesta quarta fuita, de menor mida, es troba a la zona exclusiva econòmica sueca i al Nord Stream II, segons va informar al diari ‘Svenska Dagbladet’ Jenny Larsson, portaveu de la Guàrdia Costanera.

El descobriment va ser fet aquest dimecres durant una patrulla de les autoritats sueques, que igual com les daneses, supervisen la zona amb barcos i avions, tot i que no havia sigut difós fins ara.

Dues fuites a cada gasoducte

En total hi ha dues fuites a cada gasoducte, dues a la zona danesa i dues a la sueca, en aigües internacionals.

Tant els governs de Suècia i Dinamarca, com el d’Alemanya i la Unió Europea (UE) atribueixen aquestes fuites a un sabotatge, l’origen del qual està sent investigat.

Els dos gasoductes estaven fora de servei. El Nord Stream 1 va suspendre els subministraments fa unes setmanes a l’al·legar Rússia problemes tècnics, mentre que el Nord Stream 2 mai va entrar en servei, ja que el Govern alemany va suspendre el procés de certificació arran del reconeixement de les repúbliques separatistes del Donbass (Ucraïna) per Moscou.

La investigació de les fuuites avança lentament a causa que continua sortint gas concentrat a les canonades, cosa que impedeix l’acostament a la zona.

La Direcció General d’Energia danesa va informar ahir que ha sortit més de la meitat del gas de les canonades i que el flux podria aturar-se aquest diumenge.

Notícies relacionades

La policia danesa investiga l’incident, igual com passa a Suècia, on la Fiscalia per qüestions de seguretat ha assumit el cas, tipificat ja com a sabotatge greu, i en les indagacions hi col·laboren els serveis d’intel·ligència suecs.

Els sectors elèctrics i gasístics de Dinamarca i Suècia han elevat el nivell d’alarma sobre les seves instal·lacions amb motiu de les fugues, i el mateix ha fet la veïna Noruega, malgrat que no té costa al Bàltic, incloent-hi presència militar.