Energia

Von der Leyen assegura la resposta «més forta possible» si el Nord Stream va ser sabotejat

  • Les fugues del gasoducte es deuen a danys «sense precedents» i sismòlegs adverteixen d’explosions a les zones afectades

Von der Leyen assegura la resposta «més forta possible» si el Nord Stream va ser sabotejat

Philipp von Ditfurth / DPA / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha avançat dimarts a la nit que la Unió Europea respondrà de la manera «més forta possible» en el cas que es demostri que les fugues al gasoducte Nord Stream hagin sigut actes de sabotatge. «Qualsevol interrupció deliberada de la infraestructura energètica europea activa és inacceptable i conduirà a la resposta més forta possible», ha afirmat Von der Leyen en el seu compte de la xarxa social Twitter.

La cap de l’Executiu comunitari ha explicat que s’ha posat en contacte amb l’oficina del primer ministre de Dinamarca, Mette Frederiksen. «És primordial que ara s’investiguin els incidents, que s’aclareixin els fets i per què han succeït», ha reblat.

Durant la tarda de dilluns, les autoritats daneses van detectar una fuita de gas en un dels trams del gasoducte Nord Stream 2 a l’illa danesa de Bornholm. Hores després, el gasoducte submarí Nord Stream 1 va detectar una caiguda de la pressió del gas procedent de Rússia enviat cap a Alemanya i que afecta les dues línies del conducte. L’empresa operadora del Nord Stream, Nord Stream AG, ha indicat durant la jornada d’aquest dimarts que els danys patits per tres dels conductes a última hora de dilluns «no tenen precedents».

Notícies relacionades

La primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, ha afirmat aquest dimarts que «és difícil imaginar» que les fuites de gas registrades en les últimes hores en el gasoducte Nord Stream 1 «siguin accidentals», després que el Kremlin hagi demanat no descartar cap possibilitat. Diversos líders europeus han apuntat a la possibilitat que la infraestructura hagi sigut sabotejada, i fins i tot sismòlegs de Suècia han informat que dilluns es van registrar explosions a la zona on, ja aquest dimarts, s’han confirmat les fugues.

El secretari d’estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha asseverat que, en cas que les fugues registrades al gasoducte Nord Stream siguin conseqüència d’un sabotatge, aquest fet seria una cosa que «no beneficia ningú».