Relleu al país transalpí

Draghi promet una «transició ordenada» davant la inquietud per la victòria de la ultradreta

El primer ministre sortint mira de frenar la preocupació entre els aliats tradicionals del país i garanteix que complirà els seus compromisos europeus

Meloni garanteix a Zelenski que no retirarà el suport a Ucraïna davant la invasió russa

Draghi promet una «transició ordenada» davant la inquietud per la victòria de la ultradreta

RICCARDO ANTIMIANI

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El primer ministre sortint d’Itàlia, Mario Draghi, ha promès aquest dimecres una transició «ordenada» cap al nou Govern que prendrà el poder després de la victòria de la coalició que lidera Giorgia Meloni, la líder del partit d’extrema dreta Germans d’Itàlia. Draghi s’ha pronunciat d’aquesta manera després que en les últimes hores circulessin a la premsa italiana tota mena de reconstruccions sobre com el país està portant a terme el traspàs del poder polític. Amb això, l’excap del Banc Central Europeu també ha assegurat que el canvi es mantindrà dins de «les correctes relacions institucionals».

De la mateixa manera, tot i que amb un llenguatge més punxant, Meloni –que no apareix públicament des de la nit electoral– ha titllat de «bastant surrealistes» algunes cites atribuïdes a ella sobre un suposat acord amb Draghi. Són «reconstruccions totalment arbitràries» i «inventades per complet», ha escrit a les xarxes socials Meloni. La líder de Germans d’Itàlia ha parlat així hores després d’intervenir sobre un dels temes més debatuts durant la campanya electoral italiana: la possibilitat que la seva coalició retiri el suport d’Itàlia a Ucraïna davant la guerra iniciada pel president rus, Vladímir Putin.

Això últim es deu a les conegudes simpaties per Putin dels socis de Meloni, la Lliga i Força Itàlia. Potser per això Meloni ha optat per adreçar-se directament al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, amb un missatge que va anar més enllà dels agraïments protocol·laris ja fets a altres caps d’Estat que l’han felicitat en aquests dies.

El Govern de Kíiv «pot comptar amb el nostre lleial suport per la causa de la llibertat del poble ucraïnès», ha sostingut la política romana. «Mantinguin-se forts i mantinguin ferma la seva fe», ha continuat la ultradretana, amb un text difós a Twitter dimarts a la nit.

Missatge per a Brussel·les

En aquest context, igual que ella, també Draghi, en el seu cas dirigint-se a Brussel·les, ha enviat un missatge de to conciliador i amb la clara intenció de refredar la preocupació dels aliats tradicionals d’Itàlia pel canvi polític al país i els compromisos europeus pendents.

Itàlia «ja està treballant sobre els 55 objectius (del pla de recuperació europeu) que (Itàlia) ha d’aconseguir abans que acabi l’any», ha afirmat el banquer italià. Roma vol complir «amb temps» amb «nombrosos objectius, al setembre i després a l’octubre», ha informat Draghi, el Govern del qual es mantindrà en funcions fins a la presa de possessió del següent Executiu, una cosa que probablement tindrà lloc a finals del mes que ve.

L’esforç també ha sigut visible en una nota conjunta de Germans d’Itàlia i la Lliga amb la qual les dues formacions han informat d’una trobada entre els seus líders, Meloni i Matteo Salvini. Una reunió, aquesta, que arriba després d’un primer encreuament de retrets entre els dos partits a compte del repartiment de poder en l’eventual govern de coalició. «La trobada s’ha desenvolupat en un clima de gran col·laboració i unitat de propòsits», han assegurat. 

Salvini, obsessionat amb la immigració

Dit això, a continuació, Salvini s’ha sortit de nou del guió. «Necessitem que algú defensi de nou els nostres confins, les lleis, les forces de l’ordre i la seguretat a Itàlia», ha opinat Salvini, en clara referència al rumb que ell desitja que el país prengui amb les seves polítiques migratòries. 

Notícies relacionades

El moment és delicat. Les dues noves cambres del Parlament s’hauran de reunir el pròxim 13 d’octubre i les reunions dels partits amb el president de la República, Sergio Mattarella, està previst que s’iniciïn entorn del 17 d’octubre. Poc després, si res es torça, Meloni podria rebre l’encàrrec de formar Govern i haurà de presentar una llista de possibles ministres perquè Mattarella la valori. 

Per això, Meloni ja ha començat a treballar aquests dies en els noms del seu futur equip. No és una tasca fàcil. Cada partit de la coalició reclamarà la seva quota de protagonisme i Germans d’Itàlia és una formació sense experiència en les institucions nacionals. Tampoc tenen figures que hagin exercit càrrecs a nivells tan alts. En canvi, Força Itàlia i la Lliga han governat en repetides ocasions.