Guardó europeu

Ucraïna, protagonista entre els nominats a premi Sàkharov 2022 d’Eurocambra

Ucraïna, protagonista entre els nominats a premi Sàkharov 2022 d’Eurocambra

Ukraine Presidency / dpa / Archivo

3
Es llegeix en minuts
EFE

El poble ucraïnès, les seves organitzacions civils i el president del país, Volodímir Zelenski, protagonitzen les candidatures d’aquest any al premi Sàkharov que atorga el Parlament Europeu a una contribució extraordinària per protegir la llibertat de consciència, el màxim homenatge retut per la Unió Europea a la tasca en els drets humans.

Al premi, qui en resulti guanyador s’anunciarà la tercera setmana d’octubre, també estan nominats el fundador de WikiLeaks, Julian Assange; la periodista assassinada durant una operació israeliana a la Cisjordània ocupada, Shireen Abu Akleh; la Comissió de la Veritat colombiana, i la líder indígena i activista brasilera Sonia Guajajara, va anunciar aquest dilluns el Parlament Europeu.

No obstant, amb quatre dels set grups polítics de l’Eurocambra després de les nominacions de Zelenski, el poble ucraïnès o les organitzacions civils d’aquest país, i el premi anirà previsiblement a una d’aquestes figures i a la seva tasca des que Rússia iniciés la invasió el 24 de febrer passat. Si bé aquests quatre grups coincideixen en el fet que la ciutadania ucraïnesa sigui reconeguda pel premi, hi ha divisió sobre qui ha de ser el rostre que les representi.

Zelenski, el favorit

El grup del Partit Popular Europeu i els Conservadors i Reformistes són partidaris que el guardó s’atorgui al president Zelenski en representació dels ucraïnesos que el van elegir a les urnes, en reconeixement de la seva valentia al mantenir-se al país i ser «una inspiració per a tots els ucraïnesos que resisteixen i també per a tots els europeus».

Per contra, els socialdemòcrates i els liberals de Renovar Europa aposten perquè el poble ucraïnès quedi representat per «iniciatives de la societat civil» i «institucions estatals i públiques que prestin ajuda d’emergència» i defensin i protegeixin els drets humans, les llibertats fonamentals i la democràcia.

Per això, la seva nominació conjunta és al poble d’Ucraïna, representat, entre d’altres, pels Serveis d’Emergència Estatals d’Ucraïna i el Moviment de Resistència Civil del Llaç Groc, a més de l’alcalde de Melitópol Ivan Fedorov; l’advocada especialista en drets humans i presidenta de l’ONG Centre per a les Llibertats Civils, Oleksandra Matviichuk, i la voluntària i parametgessa Julia Pajevska.

Altres nominats

Els Verds, per la seva banda, van presentar la candidatura de la líder indígena brasilera Sonia Guajajara, que se centra a treballar en la protecció del dret dels pobles indígenes a disposar de les seves terres i l’ha convertit en el blanc d’operacions d’assetjament i criminalització per part d’agents estatals.

Des de l’Esquerra, la seva nominació busca reconèixer el llegat de la Comissió de la Veritat colombiana, una de les tres institucions que conformen el Sistema Integral de Veritat, Justícia, Reparació i No Repetició de Colòmbia creat en virtut de l’acord de pau del 2016 per defensar els drets de milions de víctimes de la Guerra Civil colombiana.

També queda nominada la periodista palestino-nord-americana Shireen Abu Akleh, que va morir assassinada al maig mentre cobria una incursió militar israeliana en un camp de refugiats de Jenin després de 25 anys treballant per a la cadena Al Jazeera i convertir-se en una figura destacada al món del periodisme àrab, ferma defensora de la llibertat d’expressió.

Notícies relacionades

Un altre grup d’eurodiputats va optar per presentar la candidatura d’un dels fundadors de WikiLeaks, Julian Assange, acusat pels Estats Units d’una vintena de delictes per les informacions i documents que va filtrar al seu portal WikiLeaks, en què va exposar els abusos comesos per les tropes nord-americanes, a les guerres de l’Iraq i l’Afganistan.

El Parlament Europeu concedeix des del 1988 el premi Sàkharov, un guardó nomenat en honor al físic soviètic i dissident polític Andrei Sàkharov i dotat amb 50.000 euros. Des d’aleshores l’han rebut personalitats com el líder sud-africà Nelson Mandela, la jove activista pakistanesa Malala Yousafzai, la plataforma espanyola ¡Basta ya! i opositors al règim cubà com les Dames de Blanc o Guillermo Fariñas.