Assemblea General de l’ONU

La Xina promet respondre amb «passos enèrgics» a «interferències externes» a Taiwan

El ministre d’exteriors de Pequín manté la posició sobre Ucraïna

Evita esmentar Rússia i adverteix contra «guerres per delegació»

La Xina promet respondre amb «passos enèrgics» a «interferències externes» a Taiwan

EDUARDO MUÑOZ / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La tensió entre la Xina i els Estats Units per Taiwan ha arribat aquest dissabte a l’Assemblea General de les Nacions Unides. Un dia després de reunir-se durant 90 minuts amb el secretari d’Estat de Washington, Antony Blinken, i de denunciar que Washington està enviant «senyals perillosos i molt erronis» sobre l’illa, el ministre d’Afers Exteriors de Pequín, Wang Yi, ha llançat en el seu discurs en el debat un missatge clarament dirigit als EUA, fins i tot sense citar la potència: «Hem de fer els passos més enèrgics per oposar-nos a la interferència externa», ha dit. «Trames per interferir en els assumptes interns de la Xina toparan amb forta oposició de tots els xinesos i qualsevol moviment per obstruir la reunificació serà aixafat per les rodes de la història».

El llenguatge portat a Nova York pel govern de Xi Jinping ha sigut, com de costum pel que fa a Taiwan, contundent. I el titular d’exteriors ha avisat que «només quan la Xina estigui completament reunificada hi pot haver pau duradora a l’Estret de Taiwan».

Sense crítiques a Rússia

En una setmana en què el món reunit a Nova York ha fixat la seva atenció en la guerra d’Ucraïna, i a les últimes accions i amenaces de Vladímir Putin, Wang ha mantingut l’equidistància davant la guerra que ha fet de Pequín un transcendental soci estratègic de Rússia en el conflicte. Sense esmentar mai el Kremlin, Wang ha assegurat que «la Xina recolza tots els esforços que ajudin a la resolució pacífica de la crisi» i ha assegurat que la «solució fonamental és construir una arquitectura de seguretat equilibrada, efectiva i sostenible».

En les seves referències a aquesta guerra a Europa, en qualsevol cas, han tornat a sentir-se missatges que la Xina ja ha utilitzat per abordar la qüestió de Taiwan. «Les turbulències i la guerra només poden obrir la capsa de Pandora i el que instiga una guerra per delegació pot cremar-se fàcilment», ha declarat. «Cap país està per sobre d’altres i cap país ha d’abusar del seu poder per fuetejar altres països sobirans», ha dit.

 El representant xinès també ha defensat el seu país en un terreny on Pequín entra en llistes negres: els drets humans. «La Xina compleix la Declaració Universal dels Drets Humans i ha fet esforços incansables per protegir-los i reforçar-los», ha assegurat, abans de mostrar la seva «ferma oposició a intents de polititzar» la qüestió.

Notícies relacionades