Parteix com a favorita

La ultradretana Meloni defensa el seu dret a governar Itàlia si guanya les eleccions

La líder del postfeixista Germans d’Itàlia tanca la campanya electoral a Itàlia amb Berlusconi i Salvini

La ultradretana Meloni defensa el seu dret a governar Itàlia si guanya les eleccions

ALBERTO PIZZOLI

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Itàlia, que en poques setmanes ha exhumat fantasmes que es creien enterrats des de fa temps, afronta la seva nova cita amb les urnes tremolant. Aquest dijous el bloc de dreta ha clausurat una campanya electoral per a les generals anòmala per la seva curta durada (la dimissió de Mario Draghi al juliol ha sigut el desencadenant dels comicis anticipats), però sobretot dominada per la figura de Giorgia Meloni, la líder de Germans d’Itàlia, favorita en la intenció de vot. Al carrer es palpa el desencant dels ciutadans, molts dels quals han acceptat apàticament la normalització d’un partit postfeixista i, en els despatxos del poder, el temor del que això pot suposar per al futur europeu i internacional del país.

En aquest clima, una Meloni enardida ha acudit a la plaça del Poble a Roma, el lloc elegit per a l’acte, per pronunciar un discurs en el qual, una vegada més, ha carregat contra els mitjans de comunicació ‘mainstream’, els països europeus «que s’oposen a abaixar els preus de l’energia» i gairebé tot el que es posava per davant. Però sobretot ha atacat els seus rivals polítics. «La Itàlia dels cercles de golf s’ha acabat», ha afirmat, referint-se als progressistes italians.

Sense pistes sobre si l’estratagema ha fet impacte en la població, la ultradretana ha defensat el seu dret a governar si guanya les comicios. «¿Qui ens té por? ¿A qui li fem por?», s’ha preguntat Meloni. «L’esquerra diu que els mercats tenen por, que Europa té por. ¡Els que tenen por són ells!», ha afirmat. A continuació, Meloni ha tornat a proposar el seu discurs més nacionalista i euroescèptic, reafirmant la col·locació d’Itàlia dins del bloc europeu i atlantista, però reiterant que defensarà els interessos nacionals d’Itàlia. Més encara, la política romana també ha reiterat que, en cas de guanyar els comicis, promourà una reforma per portar Itàlia cap a un model presidencialista, en el qual el president del país tingui més poders que ara.

Notícies relacionades

En una plaça poblada per banderes de Germans d’Itàlia, superiors en nombre a les de la resta de partits aliats, Meloni ha aconseguit d’aquesta manera aplaudiments i crits d’ànim. Al seu costat l’escoltaven atents els seus aliats. El minvant Matteo Salvini, el líder de la Lliga, i Silvio Berlusconi, el fundador de Força Itàlia. Tots dos van fer pinya amb Meloni. «Som aquí perquè tenim un gran futur que realitzarem junts», ha dit Berlusconi, que ha defensat la seva aliança amb Salvini i Meloni com l’única solució per prendre el poder. «Aquesta és una plaça comuna i unida. Governarem junts cinc anys», ha afirmat, per la seva banda, Salvini.

Tot seguit, el líder de la Lliga ha defensat la construcció de centrals nuclears d’última generació a Itàlia, i també ha alertat Brussel·les que no acceptarà la proposta de la Comissió Europea de prohibir els vehicles dièsel i de gasolina. Si aquesta proposta és portada endavant, «convocarem un referèndum per demanar als italians si estan d’acord amb aquesta tonteria», ha dit. De fet, ha sigut Salvini el que ha fet el discurs més dur de la nit, a l’augurar-se un canvi polític als Estats Units que debiliti l’actual president nord-americà Joe Biden, alhora que també ha carregat contra les polítiques de gènere i les famílies lgtbi. «He bloquejat els desembarcaments (d’immigrants). Espero repetir», ha conclòs el polític.