El final d’una era

Comencen a Escòcia els actes per donar l’últim adeu a Isabel II

El seguici reial surt de Balmoral i recorrerà diverses poblacions abans d’arribar a Edimburg

La catedral de Saint Giles acollirà la capella ardent de la reina i celebrarà una missa dilluns, abans que el fèretre es traslladi a Londres

  • DIRECTE | Última hora de les reaccions a la mort de la reina Isabel II

3
Es llegeix en minuts
Laura Puig
Laura Puig

Periodista

ver +

Aquest diumenge comencen els actes oficials per acomiadar la reina Isabel II, morta dijous al castell de Balmoral als 96 anys, que acabaran el 19 de setembre a les 11 del matí, hora local, amb el funeral d’Estat en la londinenca abadia de Westminster. Uns actes que les autoritats preveuen multitudinaris, per això recomanen a tots aquells que no hi vulguin participar que evitin les zones afectades. Fa dies que els principals carrers d’Edimburg estan tallats al trànsit i també quedaran afectades algunes carreteres per les quals circularà la comitiva.

«Aquest és un esdeveniment d’una escala sense precedents. Ni tan sols la recent COP26 que es va celebrar a Glasgow no es pot comparar amb la preparació i planificació que ha requerit aquesta operació», manifestava dissabte el gerent d’operacions del Departament de Trànsit d’Escòcia, Stein Connelly.

Els actes començaran a les 10 del matí amb la sortida del seguici reial de Balmoral, on s’ha mantingut el cos de la monarca des de dijous. El seguici realitzarà un lent recorregut fins al palau de Holyrood d’Edimburg, la residència oficial de la família reial a Escòcia, i passarà per poblacions com Aberdeen, Dundee i Perth. Un recorregut de 283 quilòmetres que està previst que durarà unes sis hores.

A Holyrood, el fèretre es mantindrà al saló del tron fins dilluns a la tarda, quan serà traslladat, en una processó de poc més d’un quilòmetre, fins a la catedral de Saint Giles per la Royal Mile, una de les principals artèries de la ciutat. En aquest temple s’ubicarà la primera capella ardent d’Isabel II, una vetlla de 24 hores ininterrompudes. Per ella podran passar tots els ciutadans que vulguin donar l’últim adeu a la monarca que es va mantenir 70 anys en el tron.

Processó i servei religiós

Dilluns mateix, Carles III volarà a Edimburg amb Camil·la, la reina consort, en el seu primer viatge com a rei després d’haver sigut proclamat dissabte en una cerimònia al palau de Saint James de Londres. Carles, Camil·la i altres membres de la família reial participaran en la processó fins a la catedral. Després d’una audiència amb la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, i un acte en el Parlament, el nou rei tornarà a Saint Giles a la nit per a un servei religiós.

El fèretre de la reina serà cobert amb l’estendard reial, que a Escòcia varia respecte de la resta de nacions del Regne Unit perquè dona preferència al quadrant amb el lleó que representa aquest territori. Una vegada a Londres, es col·locarà sobre el taüt la corona de l’Estat imperial, l’orbe i el ceptre.

Dimarts, quan acabi la capella ardent a la catedral d’Edimburg, el fèretre d’Isabel II serà traslladat a l’aeroport, des d’on viatjarà en avió fins a la base de Northolt de la Força Aèria Reial, a l’oest de Londres, i d’allà anirà cap al palau de Buckingham. L’única filla de la reina, la princesa Anna, acompanyarà el cos de la seva mare en aquest trajecte des de la capital escocesa.

Funeral a Westminster

Notícies relacionades

Dimecres, 14 de setembre, el fèretre serà traslladat, en una altra processó de 40 minuts, des del palau reial fins a Westminster Hall, on es mantindrà dalt del cadafal, custodiat per quatre guàrdies reials fins al dilluns 19 perquè els ciutadans puguin presentar els seus respectes a la monarca. Durant els quatre dies de capella ardent, els membres de la família reial aniran fent torns per vetllar la reina, seguint una tradició que es coneix com «la vigília dels prínceps».

El dilluns 19, que s’ha declarat festa nacional, es traslladarà el taüt reial fins a l’abadia de Westminster per al funeral d’Estat. En aquesta abadia es corona els reis i reines britànics i és on Isabel II va contraure matrimoni amb Felip d’Edimburg el 1947.