El final d’una era

Dol a Edimburg: «No hem d’oblidar el llegat d’Isabel II»

Turistes i veïns de la capital escocesa acudeixen en peregrinació al palau de Holyrood per fer ofrenes de flors

2
Es llegeix en minuts
Laura Puig
Laura Puig

Periodista

ver +

Aquest divendres plovia a Edimburg. Gens sorprenent, però el desagradable clima era avui un reflex més del sentiment de tristesa que ha deixat en els seus habitants la mort de la reina Isabel II, que va morir aquest dijous als 96 anys al castell de Balmoral.

El gran amor que la monarca sentia per aquesta terra era recíproc. Avui milers de persones, molts turistes, però també molts veïns de la ciutat, s’han acostat al palau de Holyrood, la residència oficial de la sobirana a Escòcia, a presentar els seus respectes i a fer ofrenes de flors que a poc a poc han anat cobrint el mur que envolta l’edifici.

«La seva mort és molt trista», explica a EL PERIÓDICO una tímida edimburguesa que ha preferit no donar el seu nom. Per a aquesta dona, el més significatiu de la monarca que va estar 70 anys al tron va ser la seva calma per afrontar totes les situacions, per difícils que semblessin. «Mai entrava en pànic», afirma, abans de destacar la seva rellevància històrica. «No hem d’oblidar el seu llegat», assenyala.

No obstant, l’afecte per Isabel II no és unànime entre els escocesos. L’Euan, un jove de Glasgow, confessa que no li importa el més mínim la mort de la sobirana. Munta guàrdia en un dels accessos al palau de Holyrood i confessa que no hauria de parlar amb la premsa, però acaba confessant sentir-se part d’aquest 50% d’escocesos que no donen suport ferventment a la institució (un 25% creuen que és dolenta per al país i un altre 25% opinen que ni bona ni dolenta, davant el 36% que consideren que és bona per a la Gran Bretanya), segons l’última enquesta del ‘Mail on Sunday’, publicada el gener del 2020.

Visita cancel·lada

La mort de la reina també ha sorprès molts turistes que estan aquests dies de vacances a Edimburg. «És molt commovedor tot això que està passant», expliquen l’Anne i la Laurel, dues dones de Wisconsin (Estats Units). Aquest matí, la conductora de l’autobús que les portava cap al palau ha demanat als passatgers guardar dos minuts de silenci en record de la sobirana.

Notícies relacionades

A l’arribar a Holyrood s’han trobat que les visites han sigut cancel·lades en senyal de dol. Amb aquest inconvenient també han topat la Belén i el Pablo, una parella de Huelva que demà ja tornen cap a Espanya. La notícia de la mort els va agafar tornant d’Inverness a Edimburg. Malgrat rebre ahir el correu electrònic amb la cancel·lació, aquest divendres han decidit acostar-se fins al palau per veure l’«ambient».

Davant la porta, un grup de visitants fan cua per fotografiar el comunicat oficial de Buckingham sobre la mort: «La reina ha mort en pau a Balmoral aquesta tarda. El rei i la reina consort es quedaran a Balmoral aquesta nit i tornaran a Londres demà. Dijous, 8 setembre de 2022».