Dol al Regne Unit

Carles III: «Renovo la promesa de servei de la meva mare»

El nou monarca es compromet a servir els britànics amb «lleialtat, respecte i amor» en el seu primer discurs com a rei

  • DIRECTE | Última hora de les reaccions a la mort de la reina Isabel II

  • PERFIL MULTIMÈDIA | Isabel II, l’última gran reina d’Europa

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Carles III ha començat a Londres la seva primera jornada com a nou rei dels britànics. El fill d’Isabel II ha pernoctat a Balmoral amb la resta de la família reial que dijous havia acudit a acomiadar la reina en la intimitat. Carles rebrà en audiència al palau de Buckingham la primera ministra, Liz Truss, i, en una segona trobada, el duc de Norfolk, que des del càrrec hereditari d’Earl Marshal és l’encarregat dels últims detalls dels plans previstos per al funeral, una tradició que es remunta al segle XVIII.

A les set de la tarda (hora espanyola) Carles ha dirigit el seu primer discurs televisat a la nació, prèviament gravat, en què ha volgut «honrar la memòria» de la seva mare. «Renovo la seva promesa de servei. Jo també em comprometo solemnement (...) a defensar els principis de la Constitució i posar-los al capdavant de la nostra nació. (...) Prometo servir-los amb lleialtat, respecte i amor». Durant el seu missatge, el primogènit d’Isabel II ha oficialitzat el nomenament com a prínceps de Gal·les del nou hereu de la Corona, Guillem, i la seva dona, Catalina.

L’àudio de la seva al·locució s’ha pogut sentir a la catedral de Sant Pau, on ha tingut lloc un ofici religiós en record de la soberna amb presència de la primera ministra i els membres del Gabinet, entre altres personalitats.

Homenatge de diputats i ‘lords’

Al Parlament, la classe política ha rendit homenatge a la que durant 70 anys va ser la cap de l’Estat. Diputats i ‘lords’ celebraran una sessió extraordinària en què compartiran records, anècdotes i complimentaran la sobirana.

A primera hora del matí, Truss havia convocat un consell de ministres extraordinari en el qual s’ha rendit tribut a Isabel II. La nit anterior havia presidit una reunió de coordinació amb responsables policials i membres de la Casa Reial per discutir la complexa posada en marxa del cerimonial que tindrà lloc a la capital durant els pròxims deu dies, amb moments en què s’esperen multituds al carrer.

Dol i funeral

Notícies relacionades

El «dol reial» es prolongarà fins a set dies després del funeral de la reina, la data del qual encara no s’ha confirmat, segons el comunicat difós pel palau de Buckingham. Serà un funeral d’estat, a l’abadia de Westminster, molt possiblement el dilluns 19 de setembre, al qual acudiran els membres de la reialesa europea i mandataris d’arreu del món.

El cos de la reina es mantindrà tot el cap de setmana a Balmoral. Dilluns serà instal·lat a la catedral de Saint Giles, a Edimburg, on serà vetllat durant 24 hores per membres de la seva família. El fèretre serà traslladat posteriorment en avió a Londres i quedarà instal·lat al palau de Buckingham. La reina serà enterrada a la capella de Sant Jordi, a Windsor.