Guerra d’Ucraïna

L’Exèrcit d’Ucraïna aconsegueix significatius avenços al front nord

Els experts consideren que les tropes russes han sigut atacades per sorpresa, cosa que ha permès a Kíiv reconquerir una àmplia porció de territori

L’Exèrcit d’Ucraïna aconsegueix significatius avenços al front nord

EFE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Es tracta del primer avenç llampec que té lloc en la guerra d’Ucraïna des dels primers compassos del conflicte, quan els blindats russos van avançar desenes de quilòmetres en el seu afany per conquistar Kíiv i Mariúpol. Però, en aquesta ocasió, han sigut les tropes ucraïneses les protagonistes, segons ha informat el mateix president Volodímir Zelenski i han arribat a confirmar dirigents prorussos a la zona.

D’acord amb el cap de l’Estat ucraïnès, les tropes del seu país havien «alliberat dotzenes» de poblacions i assentaments, i van aconseguir recuperar el control d’una àmplia àrea de territori de prop d’un miler de quilòmetres quadrats. Zelenski fins i tot ha aprofitat l’ocasió per mostrar un vídeo en el qual es mostren soldats ucraïnesos caminant pels carrers de la localitat de Balakliya, al sud de Khàrkiv, i al mig de l’estratègica carretera que uneix aquesta última localitat amb Izium, considerat un important nus de comunicacions. Els comandaments militars ucraïnesos, per la seva banda, han afirmat que les seves tropes han penetrat en territori enemic una cinquantena de quilòmetres, i han relatat que els seus enemics s’estaven afanant en evacuar ferits i material militar davant el risc d’acabar sent envoltats.

Fins i tot les autoritats prorrorusses al nord d’Ucraïna han admès públicament l’èxit militar de l’enemic. Vitali Grachev, al capdavant de l’administració d’ocupació a la regió de Khàrkiv, ha assegurat a la televisió estatal russa que «el simple fet que hagin trencat les nostres defenses ja és una gran victòria de les forces armades ucraïneses», unes paraules que van sorprendre propis i estranys atesa la fèrria censura existent en els mitjans russos. A Moscou, preguntat al respecte el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha evitat les preguntes que li han fet els periodistes durant la seva cita diària amb la premsa.

Notícies relacionades

Els estrategs militars coincideixen que l’Exèrcit ucraïnès ha aconseguit sorprendre els seus contrincants. Durant setmanes, han parlat d’una imminent ofensiva al front sud pròxim a la ciutat de Kherson, que va empènyer les tropes russes a enviar-hi reforços. L’ofensiva es va iniciar la setmana passada, però es va aturar al cap de pocs dies, i immediatament Kíiv va llançar una altra contraofensiva al nord, en l’arc comprès entre Khàrkiv i Izíum, cosa que va prendre per sorpresa l’enemic. En un aparent acte de represàlia per l’exitosa contraofensiva ucraïnesa, l’artilleria russa va bombardejar amb intensitat el centre de la segona ciutat durant el matí. «Ucraïna està enganyant Rússia com els aliats van enganyar els nazis durant la Segona Guerra Mundial: construint vehicles falsos per protegir la seva arma més efectiva, les bateries de míssils HIMARS», ha escrit l’expert Jesús Díaz a ‘El Confiencial’. D’acord amb la mateixa font, són mentida les afirmacions dels comandaments russos que han aconseguit piratejar el sistema i míssils, una cosa completament falsa perquè semblant pirateig «és impossible».

Visita a les zones

Ucraïna encara no ha autoritzat la premsa internacional a visitar les zones reconquerides per confirmar l’amplitud dels avenços, que han sigut corroborats pel mateix secretari d’Estat nord-americà, Lloyd Austin. «Veiem èxit a Kherson, i estem veient ara èxit a Khàrkiv. D’acord amb l’Institut d’Estudi de la Guerra, els militars ucraïnesos es troben a tan sols 15 quilòmetres de Kupiansk, un nus ferroviari de gran importància estratègica i vital perquè Moscou pugui mantenir la logística i l’aprovisionament de les seves tropes desplegades a l’est d’Ucraïna. Tot això s’uneix als problemes que estan tenint els militars russos per fer arribar les municions requerides a causa de l’ús, per part dels seus oponents, de les bateries HIMARS, sigles en anglès de Sistemes de Coets d’Artilleria d’Alta Mobilitat, capaces d’assolir un objectiu situat a desenes de quilòmetres amb un marge d’error de tan sols un metre i proporcionades pels EUA.