Guerra a l’est d’Europa

Ucraïna planteja desplegar cascos blaus a la central nuclear de Zaporíjia

  • La planta atòmica avisa que en cas de danys en el nucli d’un reactor «hi haurà conseqüències» més enllà de les fronteres del país eslau

Ucraïna planteja desplegar cascos blaus a la central nuclear de Zaporíjia

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ucraïna va recolzar aquest dimecres l’enviament de cascos blaus de l’ONU a la central nuclear de Zaporíjia, la planta atòmica més gran d’Europa, l’endemà que l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) demanés crear-hi una «zona de seguretat».

«Desplegar el contingent de manteniment de pau i treure els militars russos pot ser un dels mitjans per crear la zona de seguretat a la central nuclear de Zaporíjia», va declarar Petro Kotin, el cap d’Energoatom, l’operador nuclear estatal ucraïnès.

L’AIEA ha reclamat crear una «zona de seguretat» al voltant de la central per evitar un accident nuclear, segons l’informe fet públic aquest dimarts després de la visita feta la setmana passada per inspectors de l’agència nuclear de l’ONU a la planta. Segons la seva opinió, la situació és «insostenible» a causa dels bombardejos, dels quals s’acusen mútuament Moscou i Kíiv. L’AIEA va evitar culpar a cap de les parts dels atacs.

Les tropes russes van prendre el control de la planta a principis de març, poc després de l’inici de la invasió d’Ucraïna.

Conseqüències

En cas de danys en el nucli d’un reactor «hi haurà conseqüències no només per a Ucraïna, sinó també més enllà de les fronteres», va advertir Oleg Korikov, cap interí d’aquesta estructura.

Notícies relacionades

«No estem fora de perill de bombardejos que, tot i que no afectin directament els reactors, puguin alliberar substàncies radioactives al medi ambient», va abundar en declaracions a la ràdio France Info Karine Herviou, directora general adjunta de l’institut francès de seguretat nuclear.

Dilluns passat, l’últim reactor en funcionament de la central atòmica de Zaporíjia va ser desconnectat de la xarxa d’energia ucraïnesa, a causa d’un incendi causat per un nou bombardeig.