Guerra a l’est d’Europa

Els EUA anuncien una nova partida d’ajuda militar a Ucraïna de 675 milions de dòlars

  • Washington es continua negant a entregar a Kíiv armes de més abast que podrien arribar en territori rus

  • El secretari de Defensa nord-americà es reuneix amb representants de 50 països aliats a la base de Ramstein, Alemanya

Els EUA anuncien una nova partida d’ajuda militar a Ucraïna de 675 milions de dòlars

THILO SCHMUELGEN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Estats Units destinaran una nova partida d’ajuda militar a Ucraïna per 675 milions de dòlars, segons va anunciar aquest dijous el secretari de Defensa, Lloyd Austin, a l’inici de la seva reunió amb representants de 50 països aliats a la base nord-americana de Ramstein (Alemanya). La partida inclourà míssils, munició d’artilleria i vehicles blindats.

Durant la reunió, destinada a impulsar l’ajuda militar al país eslau, Austin va assegurar que els èxits dels esforços de la comunitat internacional estan començant a ‘plasmar-se’ al front de batalla, no només amb la seva resistència als invasors russos, sinó també amb la contraofensiva que Kíiv està portant a terme al sud. Per aquesta raó, el nord-americà va considerar que han d’«impulsar-se» noves ajudes per aconseguir la derrota de Rússia.

A part d’aquesta ajuda directa de 675 milions de dòlars, el Departament d’Estat nord-americà va anunciar aquest dijous 2.000 milions d’euros més d’ajuda a Ucraïna i 18 dels seus veïns, en forma de crèdits i subsidis perquè comprin material militar nord-americà.

La reunió a Ramstein, la base militar més gran dels Estats Units fora del seu territori, és la cinquena de l’anomenat Grup de Contacte de suport a Ucraïna i busca demostrar la «unitat i solidaritat» dels aliats del país eslau, segons ha destacat el cap d’Estat Major dels EUA, el general Mark Milley.

50 països aliats

Compta amb la presència de ministres i militars d’alt rang d’uns 50 països, així com la del secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg.

Austin va agrair en la seva intervenció inicial el suport per part dels seus aliats europeus i especialment d’Alemanya, primer contribuent a les ajudes militars i financeres a Kíiv dins del bloc comunitari.

La Comissió Europea va proposar aquest dimecres entregar 5.000 milions d’euros més en assistència macrofinancera a Ucraïna per fer front a les necessitats més urgents derivades de la invasió russa, com mantenir les funcions crítiques de l’Estat.

A finals d’agost, el Govern del canceller alemany Olaf Scholz va anunciar un nou paquet d’ajuda militar a Ucraïna per 500 milions d’euros.

Armes de llarg abast

Els EUA, el proveïdor d’ajuda militar més gran al país envaït, es van comprometre l’agost a subministrar diverses armes per valor d’uns 13.500 milions d’euros, entre les quals míssils antitancs Javelin, peces d’artilleria i projectils compatibles amb els sistemes d’artilleria de l’OTAN.

Notícies relacionades

Kíiv vol armes de més abast del tipus ATACMS, que poden impactar a 300 quilòmetres de distància, però els EUA es neguen a donar-les-hi tement que aquests míssils puguin apuntar a objectius en territori rus, cosa que podria portar a un agreujament del conflicte.

«La política actual és que no enviem ATACMS», ha explicat el general Milley. «Hem tingut aquesta conversa diverses vegades amb el meu homòleg i altres funcionaris ucraïnesos», ha afegit. Al seu lloc, els EUA han enviat Himars que, segons el militar, «han demostrat ser molt, molt eficaços contra les forces russes». «Creiem que l’abast dels Himars és suficient per satisfer les necessitats dels ucraïnesos en la seva lluita actual».